Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Doof Kind – Laatste Kans Geweest
sluiten
Doof Kind – Laatste Kans

Doof Kind – Laatste Kans

Alex de Ronde

Tobias de Ronde

Documentaire Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

71 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Nederlands

Doof Kind (gemaakt door vader Alex) laat zien dat het leven met een handicap zeker niet altijd een straf hoeft te zijn. Tobias is doof geboren, maar aan de hand van familiefilmpjes zien we dat zijn ouders (in principe) op dezelfde manier met hem omgaan als met zijn horende broer Joachim. Winnaar van de IDFA 2017 Publieksprijs.

Deze film is helemaal Nederlands ondertiteld.

 

Door: John Bouten

Met die broer heeft Tobias een prima band. Mede hierdoor vindt hij zichzelf ook bepaald niet zielig en creëert hij vooral met behulp van gebarentaal zijn eigen “dove” wereld. Een wereld waarin hij zich gelukkig voelt en die hij ook goed weet te verbinden met de horende wereld.

De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt in het tweede deel van dit portret gelegenheid tot het aan de orde stellen van boeiende ethische vragen met betrekking tot de actuele benadering van dove kinderen. Zo komt de betekenis van gebarentaal aan de orde. Maar ook het (vanzelfsprekend) gebruik van beschikbare medische technieken zoals de zogenaamde Cochlear implantaten.

Als Tobias gevraagd wordt of hij later (met zijn eveneens dove vriendin) liever een doof of een horend kind zou willen krijgen is zijn antwoord verrassend en veelzeggend; in principe maakt het hem niet uit, “als het maar gezond is”. Vervolgens voegt hij er aan toe; maar eigenlijk toch liever doof, want (zoals zijn moeder vroeger tegen hem zei) “doof zijn is ook fijn” en díe wereld en de communicatie die daar bij hoort is hem vertrouwd.

Filmvertoning voor blinden en slechtzienden
Deze film is dankzij de Earcatch app ook te volgen voor blinden en slechtzienden. Middels een app op je smart device (telefoon of tablet) kun je aan de hand van audiodescriptie de film volgen. Op de website van Earcatch staat het ‘hoe en wat’ duidelijk beschreven. Wij als Filmhuis zijn niet verantwoordelijk voor de juiste functionaliteit van deze app. De app werkt alleen bij films die op de website van Earcatch staan vermeld. Let op: je moet het wel zelf doen. Dus de app downloaden (Apple en Android) en een hoofdtelefoon meenemen naar het Filmhuis. Kom dus goed voorbereid naar ons Filmhuis: download de app, denk aan een hoofdtelefoon en zorg dat je smartphone of tablet is opgeladen!

 • Een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur.
  VPRO Cinema
 • Doof Kind is een intieme, ontroerende én geestige documentaire.
  Trouw
 • Documentaire laat zien dat doofheid geen handicap is.
  NRC
 • Ontroerend lesje volwaardigheid.
  De Telegraaf
 • Doof kind is een inzichtelijk en aangrijpend verhaal over doof zijn als identiteit. De doof geboren zoon van filmmaker De Ronde is een innemende rasverteller.
  de Volkskrant
aan het zoeken...