Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Doof Kind i.s.m. Kentalis Geweest
sluiten
Doof Kind i.s.m. Kentalis

Doof Kind i.s.m. Kentalis

Alex de Ronde

Tobias de Ronde

Documentaire Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

71 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Nederlands

DOOF KIND (gemaakt door vader Alex) laat zien dat het leven met een handicap zeker niet altijd een straf hoeft te zijn. Tobias is doof geboren, maar aan de hand van familiefilmpjes zien we dat zijn ouders (in principe) op dezelfde manier met hem omgaan als met zijn horende broer Joachim. Winnaar van de IDFA 2017 Publieksprijs. Deze dag in samenwerking met Koninklijke Kentalis Hoensbroek.

DEZE FILM IS GEHEEL NEDERLANDS ONDERTITELD

Door: John Bouten

Op deze donderdag zal de vertoning van deze spraakmakende documentaire begeleid worden door Kim Franssen van Koninklijke Kentalis (landelijke organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doof-blind zijn). Zij zal een inleiding verzorgen en na de film ingaan op vragen en opmerkingen.

Met die broer heeft Tobias een prima band. Mede hierdoor vindt hij zichzelf ook bepaald niet zielig en creëert hij vooral met behulp van gebarentaal zijn eigen “dove” wereld. Een wereld waarin hij zich gelukkig voelt en die hij ook goed weet te verbinden met de horende wereld.

De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt in het tweede deel van dit portret gelegenheid tot het aan de orde stellen van boeiende ethische vragen met betrekking tot de actuele benadering van dove kinderen. Zo komt de betekenis van gebarentaal aan de orde. Maar ook het (vanzelfsprekend) gebruik van beschikbare medische technieken zoals de zogenaamde Cochlear implantaten.

Als Tobias gevraagd wordt of hij later (met zijn eveneens dove vriendin) liever een doof of een horend kind zou willen krijgen is zijn antwoord verrassend en veelzeggend; in principe maakt het hem niet uit, “als het maar gezond is”. Vervolgens voegt hij er aan toe; maar eigenlijk toch liever doof, want (zoals zijn moeder vroeger tegen hem zei) “doof zijn is ook fijn” en díe wereld en de communicatie die daar bij hoort is hem vertrouwd.

 

 • Een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur.
  VPRO Cinema
 • Doof Kind is een intieme, ontroerende én geestige documentaire.
  Trouw
 • Documentaire laat zien dat doofheid geen handicap is.
  NRC
 • Ontroerend lesje volwaardigheid.
  De Telegraaf
 • Doof kind is een inzichtelijk en aangrijpend verhaal over doof zijn als identiteit. De doof geboren zoon van filmmaker De Ronde is een innemende rasverteller.
  de Volkskrant
aan het zoeken...