Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Die Stille vor Bach Geweest
sluiten

Die Stille vor Bach

Pere Portabella

Christian Brembeck, Christian Atanasiu

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

102 minuten (zonder pauze)
Drama

In het kader van het Barockfestival

Hoe Bach de wereld door zijn muziek transformeerde. Daarover gaat de film. We zien fragmenten waarin muziekstukken van Bach, en twee sonates van Mendelssohn, uitgevoerd worden op authentieke instrumenten, maar ook op eigentijdse instrumenten als een mondharmonica.

Let Op! Deze film wordt vertoond met Engelse ondertiteling!

De titel van de film verwijst naar het bekende gedicht van de Zweedse dichter Lars Gustafsson, De stilte van de wereld voor Bach. De settings van de afwisselend dramatische, documentaire, zuiver kunstzinnige of essayistische verhalen lopen sterk uiteen – in tijd en plaats: van de achttiende-eeuwse Thomaskirche in Leipzig waar Bach (gespeeld door organist Christian Brembeck) zijn kinderen onderricht, tot de 21ste-eeuw decors, zoals de hallucinante scène waarin een camera door een rumoerige rijdende metro vol cellisten achteruit pant.

De Barcelonese filmmaker Pere Portabella, in de jaren zestig al producent van Buñuels Viridiana, toont zich even eigenzinnig als springlevend met Der Stille vor Bach. In zijn onderwerp en in het structurele gebruik van muziek herinnert de film aan Chronik der Anna Magdalena Bach van Straub en Huillet. Daarin wordt de betekenis van Bach voor de wereld, en de positie van zijn muziek in de Europese beschavingsgeschiedenis, duidelijk gemaakt door de eenvoudige, poëtische gedachte dat er ooit een wereld zonder Bachs muziek bestond.

Tekst: IFFR.com

 

 • Like the music it celebrates, this is a film made in glory of the world.
  The New York Times
 • The surreal mix of the unexpected and the banal is definitely not to everybody\'s taste. But the music is inarguably sublime.
  Variety
aan het zoeken...