Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
De jeugd van Ivan | Laatste Kans Geweest
sluiten

De jeugd van Ivan | Laatste Kans

Andrej Tarkovski

Nikolay Burlyaev, Valentin Zubkov

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

95 minuten (zonder pauze)
Drama

Tarkovski’s eerste speelfilm ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw. De geëngageerde film, een persoonlijke getuigenis van een Russische jongen, is nu te zien in een nieuwe restauratie.

Let op! Van de film is geen trailer beschikbaar met Nederlandse ondertiteling. De hoofdfilm is wel Nederlands ondertiteld.

De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi’s vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden. Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen conformistische Sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis. Ivan is een Russische jongen, die tegelijkertijd symbool staat voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld – een heden ten dage al te actueel thema.

De jeugd van Ivan (1962) viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht. Nu is zijn meesterlijke debuut te zien in een nieuwe restauratie.

Dit is de eerste film in een reeks van klassiekers van Tarkovski die we dit najaar vertonen in het kader van de tentoonstelling die van 14 september t/m 6 december is te zien in EYE Filminstituut Amsterdam.

EYE wijdt dit najaar een solotentoonstelling en een filmprogramma aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid. De tentoonstelling omvat unieke documenten – brieven, foto’s en polaroids – die nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest. Meer informatie vind je hier.

aan het zoeken...