Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Das schweigende Klassenzimmer
sluiten
Das schweigende Klassenzimmer

Das schweigende Klassenzimmer

Lars Kraume

Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke

Drama

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

111 minuten (zonder pauze)
Drama

Speciaal voor de Vrienden van De Domijnen deze voorpremière van het indrukwekkende Das schweigende Klassenzimmer. Het waargebeurde verhaal over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. Soms is stilte het luidste protest.

Info voor Vrienden
Ben je Vriend van De Domijnen? Dan kun je gratis naar deze voorpremière. Die is niet alleen toegankelijk voor vrienden van het Filmhuis, ook vrienden van de Schouwburg en de Musea zijn welkom. Op vertoon van je Vriendenpas kun je gratis naar binnen. Vol = vol. Reserveren kan op film@dedomijnen.nl o.v.v. ‘Das schweigende Klassenzimmer‘. Zorg dat je je pas bij je hebt op deze avond. De film start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Over de film
Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven….

Das schweigende Klassenzimmer is een boeiend en moedig hoofdstuk uit de Koude Oorlog. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka – een van de 19 scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen. De bekroonde regisseur en scriptschrijver Lars Kraume (winnaar German Film Award in 2016 voor de politieke thriller The People vs. Fritz Bauer) verzamelde een indrukwekkende cast bestaande uit een aantal veelbelovende opkomende- en gerenommeerde acteurs.

De film kreeg zijn wereldwijde première op het Filmfestival Berlijn in het Gala programma. In 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek onder de titel “De zwijgende klas”.

 

aan het zoeken...