Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Dancer Geweest
sluiten
Dancer

Dancer

Steven Cantor

Sergei Polunin, Jade Hale-Christofi

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

85 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Engels (NL ondertiteld)

Sergei Polunin (Oekraïne, 1989) wil als kind al de beste balletdanser van de wereld worden. Al in de proloog van de film maken we op een indringende manier kennis met wat deze ambitie voor hem en zijn familie betekent. Welke invloed dit heeft op de manier waarop hij in het leven staat. Hij werd de jongste eerste solist die het Royal Ballet in Londen ooit heeft gehad. In 2014, toen hij pas 25 jaar was, werd het succes hem echter teveel en hing hij zijn carrière aan de wilgen…

 

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

Om zijn studie aan de balletschool in Kiev te kunnen betalen gaan zijn vader en oma in het buitenland werken. Hij voelt de verantwoordelijkheid om zijn familie weer bij elkaar te brengen al vroeg op zijn schouders rusten. Als hij op vijftienjarige leeftijd hoort dat zijn ouders zijn gescheiden, knapt er iets in hem. Zijn streven om de beste te zijn is niet meer in het belang van zijn familie en dit gegeven wordt hem later bijna fataal. Cocaïne houdt hem op de been. Op zijn negentiende wordt hij de jongste Principal Dancer van het Londense Royal Ballet Company ooit.

Wij zien Sergei als topdanser maar ook als een mens vol vertwijfeling en strevend naar vrijheid. Onder andere aan de hand van familievideo’s uit zijn jeugd en later de smartphonefilmpjes van zijn vrienden, krijgen we een kijkje in het leven van de jonge Sergei ver weg van zijn familie. Maar de focus blijft op het dansen. Wij zien zijn ontwikkeling in prachtige dansscènes waarin hij los van de zwaartekracht door de lucht lijkt te zweven. Aan de hand van enkele krantenkoppen komen we iets meer te weten over de schandalen die zorgen voor zijn ‘Bad Boy reputatie’. Zowel zijn plotselinge zelfgekozen vertrek uit Londen en later uit Moskou als zijn tatoeages en drugsgebruik stuitten in de balletwereld op veel weerstand.

De film eindigt met de opname van Sergei die danst op het nummer ‘Take Me To Church’ van Hozier (reeds 19 miljoen keer bekeken op YouTube). Met dit nummer, waarin zijn pijn en vertwijfeling als danser goed voelbaar zijn, wilde hij definitief afscheid nemen van het dansen. We weten inmiddels dat het anders is gelopen.

Voorafgaand aan DANCER zie je de korte film WIND SPIELE van Alina Frieske. Frieske maakte de film als afstudeerproject aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology. Tatjana droomt al sinds haar jeugd van een carrière als een professionele danser. Haar vader ziet haar toekomst echter heel anders voor zich en vindt dat ze zich moet concentreren op een ‘echte’ studie. Tatjana staat voor de lastige keuze tussen enerzijds haar passie en het najagen van haar droom en anderzijds haar liefde en respect voor haar vader. WIND SPIELE werd in 2016 geselecteerd voor het Film
Festival van Cannes.

 

 • Fascinerend portret van een uitzonderlijk talent.
  Trouw
 • Het tragische verhaal van een man die zich gevangene voelt in een lichaam met de onstuitbare drang tot dansen.
  NRC
 • Fascinerend portret van de James Dean van de dans. Wanneer Sergei Polunin op het toneel staat, moet je blijven kijken.
  De Uitkrant
 • Een prachtige documentaire die een heel volledig beeld geeft van het leven van een unieke danser.
  Cinemagazine.nl
 • ‘Je raakt betoverd door Sergei Polunin De kracht van zijn sprongen, de intensiteit en de manier waarop hij vertraagd door de lucht lijkt te vliegen, is werkelijk prachtig.
  3,5 ster - Filmtotaal.nl
 • Sergei Polunin heeft een magnetische aantrekkingskracht op camera. Een enerverende documentaire.
  Het Parool
 • De danssequenties zijn een lust voor het oog.
  de Volkskrant
aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.