Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Brimstone Geweest
sluiten
Brimstone

Brimstone

Martin Koolhoven

Dakota Fanning, Guy Pearce, Carice van Houten

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

148 minuten
Drama
Engels (NL ondertiteld)

Zeven jaar na OORLOGSWINTER is Martin Koolhoven terug met zijn langverwachte nederwestern. Hij levert met BRIMSTONE een epische film af met zeer fraai camerawerk, een prachtige klassiek getinte score van Tom Holkenborg en een uitmuntende internationale cast, waarin Dakota Fanning en Guy Pearce uitblinken.

Door: Leo Hendrikx

Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de negentiende eeuw op het Amerikaanse platteland, waar een orthodoxe bevolking van strenggelovige Nederlandse emigranten de harde strijd levert om het bestaan, ‘geleid’ door een strenggelovige dominee. Die dominee dwingt bijbelse gehoorzaamheid en volgzaamheid af bij voornamelijk vrouw en dochter. Zo is bidden in het Nederlands strikt verboden en is voor vrouwen het hebben van een eigen mening er zeker niet bij. Het verzet van de dertienjarige dochter tegen haar vader leidt tot haar vlucht uit het ouderlijk huis…

De film vertelt in vier hoofdstukken het verhaal met verwijzingen naar de Bijbel. Achtereenvolgend komen de boeken ‘Openbaring’, ‘Exodus’ en ‘Genesis’ voorbij, gevolgd door ‘Vergelding’. In een inventieve vertelstructuur komen wij steeds meer te weten over de achtergrond van Liz en de dominee.

Inmiddels hebben al honderdvijftigduizend Nederlanders de weg naar de film gevonden en is de film aan vierentwintig landen wereldwijd verkocht. Koolhoven wist een internationale topcast aan te trekken voor zijn western. Naast hoofdrollen voor Pearce en Fanning zien we Kit Harington (GAME OF THRONES), Jack Roth (zoon van Tim Roth), Carice van Houten, nieuw talent Emilia Jones (eerder te zien in Paolo Sorrentino’s YOUTH) en Paul Anderson (THE REVENANT, SHERLOCK HOLMES) in sterke bijrollen. De film ging in wereldpremière op het prestigieuze filmfestival van Venetië en was ook te zien op het Filmfestival van Toronto.

LET OP: 16 JAAR = 16 JAAR.
Volgens de wet krijgen kinderen die jonger zijn dan 16 jaar geen toegang tot een bioscoopfilm met de leeftijdgrens 16. Ook niet wanneer zij door een volwassene worden begeleid. Dus geen 16, GEEN TOEGANG. Bij twijfel vragen we om legitimatie. Een (foto)kopie van een geldig ID (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) op de telefoon volstaat. Meer info via de website van kijkwijzer.

 • De film biedt ook genoeg suspense die Koolhoven uitstekend heeft gedoseerd. Gesteund door een uitstekende cast - vooral Pearce overtuigt - maakte de regisseur zijn magnum opus dat op veel fronten getuigt van groot vakmanschap.
  Dagblad de Limburger
 • Een must-see, alleen al om te beleven hoe \'onze eigen\' Koolhoven bewust zonder Hollywoodproducers zo\'n groteske film heeft gemaakt.
  De Filmkrant
 • Altijd meeslepend en prachtig gefilmd.
  VPRO Cinema
 • BRIMSTONE overtuigt.
  Het Parool
 • Vanaf de eerste scène grijpt Koolhoven je bij de keel en gunt je geen moment om weg te mijmeren, tot het laatste schot geklonken heeft.
  NRC
 • BRIMSTONE is een indrukwekkende film.
  Filmtotaal.nl
 • BRIMSTONE is een kundig en precies vertelde horrorwestern, gemaakt met vaste auteurshand, vol grote gebaren in structuur en spel, waarmee Koolhoven geregeld de contouren van zijn film benadrukt.
  de Volkskrant
aan het zoeken...