Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Bewaren – Of hoe te leven (regisseur aanwezig) Geweest
sluiten

Bewaren – Of hoe te leven (regisseur aanwezig)

Digna Sinke

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

84 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Nederlands

We vertonen deze film in combinatie met de tentoonstelling OBJECT LOVE die momenteel in ons Museum voor Hedendaagse Kunst te zien is (zie beneden: Lezing Zooikoorts) Regisseuse Digna Sinke is deze dag aanwezig en zal na afloop van de film worden geïnterviewd door Anne Berk, de curator van de tentoonstelling.

Door: Heleen Heins

Met haar kenmerkende vindingrijke vragen en lichte humor buigt Digna Sinke zich over de kwestie waarom wij bewaren. In een ontroerend gesprek met haar 92-jarige moeder ontvouwt zich een doel, namelijk het ophalen van herinneringen die aan de spullen verbonden blijken te zijn. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt.

Dat sommigen daar geen fysieke dingen voor nodig hebben, blijkt uit de interviews die ze heeft met de nomaden van anno 2018. Die bewaren wel, maar dan alles digitaal, in de cloud. Een klik op een foto roept dezelfde herinnering op als een fysieke foto, maar scheelt in de opslag. En dus kan de wereld worden rondgereisd met al die herinneringen overal ter wereld binnen handbereik. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Een rugzak met je laptop erin is al genoeg om ‘alles’ bij je te hebben. De nieuwe nomaden.

Daar tegenover staan mensen die zoveel dingen bewaren dat ze op een gegeven moment hun huis niet meer in of uit kunnen komen. Er zijn legio zelfhulpboeken die leren hoe je het beste met jezelf kunt omgaan als je moet opruimen. Zorgen dat je huis niet dichtgroeit, maar dat je ook niet nog jaren jammert over dat ene ding dat je nu zo vreselijk mist. Het aanleggen van een verzameling is weer een vak apart. Dat blijkt soms nog een hele verantwoordelijkheid, voorals als je bijvoorbeeld het beheer erover erft.

Foto: Bas Czerwinski – Rotterdam

Digna Sinke (foto) behandelt het positieve bewaren van mensen die nog een ouderwetse zolder hebben en daar vergeten schatten opgeslagen hebben. De vreugde om deze weer eens opnieuw te bekijken is voldoening gevend. Een leven trekt dan voorbij. Met innemende personen zoals Digna en haar moeder is het zelfs erg leuk om daar op film naar te kijken.

“Waar sta ik zelf?”, vraag je je al kijkend af.

Lezing Zooikoorts
Voorafgaand aan de filmvertoning kun je van 13:30 tot 14:30 in het museum de lezing Zooikoorts van de Vlaamse welzijnswetenschapper Hein Zegers volgen. Zegers doet al twintig jaar aan universiteiten in verschillende landen psychologisch onderzoek naar welbevinden, eenvoudig leven en zingeving. Zegers stelt dat eenvoudig leven mensen gelukkig maakt. Hij schreef er onlangs een boek over, Zooikoorts, met als ondertitel ‘Van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie’. Klik hier voor meer informatie.

Lezing en film zijn ook los van elkaar te bezoeken. De lezing kost 4 euro, de film 8. Kom je naar allebei dan betaal je 10 euro.

 • De moeder-dochtergesprekken zijn het hoogtepunt in deze sympathieke film.
  VPRO Cinema
 • Een fraaie, vaak ontroerende zoektocht naar de essentie van materialisme.
  de Volkskrant
 • Verfilmt voorwerpen als stillevens uit de Gouden Eeuw.
  NRC
aan het zoeken...