Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Bar Bahar Geweest
sluiten
Bar Bahar

Bar Bahar

Maysaloun Hamoud

Mouna Hawa, Mahmud Shalaby, Sana Jammelieh

Komedie, drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

96 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama

BAR BAHAR is een indringend en kleurrijk portret van drie jonge Palestijnse vrouwen die dagelijks worden geconfronteerd met de beklemmende, conservatieve en religieuze samenleving in de moderne metropool Tel Aviv. Met haar filmdebuut sleepte Hamoud verschillende filmprijzen in de wacht, maar ze riep er ook een fatwa mee over zich af.

Door: Nicole Kluijtmans

Regisseur Maysaloun Hamoud zet de personages niet neer als slachtoffers, maar als onafhankelijke vrouwen die gedwongen worden om ingrijpende keuzes te maken. Hamoud, zelf Palestijnse en opgegroeid in Deir Hanna, laat zien dat het mogelijk is om als moderne vrouw een eigen leven te leiden in Tel Aviv,  zeker als je je op bepaalde momenten gedeisd houdt en de conservatieve gewoonten en gebruiken naleeft. Maar juist dit laatste is voor de knappe, kettingrokende Laila, overdag een advocate en ’s avonds een feestbeest, geen optie. Nog liever dan zich te conformeren, accepteert ze de weerstand die ze met haar gedrag op zich afroept.

Haar huisgenote, de alternatieve Salma, een lesbische dj uit een streng christelijke familie, is nog bereid om voor haar ouders thuis de voorbeeldige dochter te spelen. Echter, als blijkt dat haar ouders haar seksuele geaardheid nooit zullen accepteren, neemt ze een drastisch besluit. Als de vrome en gesluierde studente Nour bij Salma en Laila intrekt, verwacht je als kijker confrontaties, maar het tegendeel is waar. Met steun van Laila en Salma ontpopt Nour zich tot een dappere moslima, die in verzet komt tegen haar tirannieke verloofde en opkomt voor zichzelf. Gaandeweg de film sluit je de personages in de arm.

BAR BAHAR is overigens geen politiek pamflet, maar een sociaal drama over drie sterke, seksueel actieve en onafhankelijke vrouwen in een conservatieve samenleving. In dat opzicht heeft de film veel raakvlakken met het populaire Sex and the City. Hamoud geeft ook een beeld van de kleurrijke en veelzijdige stad Tel Aviv en schuwt daarbij de seks, drugs en rock ’n roll niet. Voor de conservatieve Palestijnen was de film aanleiding om voor het eerst in zeventig jaar een fatwa uit te spreken.

 • Een verfrissende, eigentijdse feministische film waarin drie vrouwen in Tel Aviv leren hun eigenwaarde te bewaken.
  De Filmkrant
 • Een inspirerend en krachtig debuut.
  The Guardian
 • Aanstekelijke muzikale energie.
  de Volkskrant
 • Het zijn de kleine details die Bar bahar, het swingende debuut van Palestijnse filmmaker Maysaloun Hamoud bijzonder maken.
  NRC
aan het zoeken...