Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Bankier van het Verzet – Laatste Kans Geweest
sluiten
Bankier van het Verzet – Laatste Kans

Bankier van het Verzet – Laatste Kans

Joram Lürsen

Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma

Oorlog
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

123 minuten (zonder pauze)
Oorlog

BANKIER VAN HET VERZET vertelt het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. Die verzetsheld is de bankier Walraven van Hall, die met de grootste Nederlandse bankfraude in de geschiedenis het hele vaderlandse verzet financierde. Onder de ogen van de nazi’s verduisterde Wally met zijn broer Gijs 53.122.934,50 gulden.

Door: Leo Hendrikx

De film draait om die bankfraude, maar het dramatische hart is de relatie tussen Wally (Walraven) en Gijs. Wally is de durfal (“We moeten iets doen”), Gijs de weifelaar (“We zijn bankiers Wally, geen verzetsstrijders”). Barry Atsma en Jacob Derwig zijn als broers een mooi stel, dat een tegenstander vindt in Pierre Bokma als Meinoud Rost van Tonningen, de NSB-er en directeur van De Nederlandsche Bank.

Regisseur Joram Lürsen zegt over zijn film: ”Eerst wilden we de film niet te veel laten gaan over de Duitsers en vooral inzetten op de twee broers, Wally en Gijs, die elkaar steeds tegenhouden en daardoor elkaars antagonisten worden. Tot ik erachter kwam dat de Nederlandse Bank vanaf 1942 onder directie stond van Rost van Tonningen. En die kende ik wel. Dat was namelijk de tweede man van de NSB. De toespraak van Pierre Bokma aan het begin van de film is echt van Tonningens inauguratiespeech. Geen letter aan veranderd.”

Echte helden zie je zelden, zong Herman van Veen in een ver verleden. In BANKIER VAN HET VERZET vind je ze.

Bron: De Filmkrant

Filmvertoning voor blinden en slechtzienden
Deze film is dankzij de Earcatch app ook te volgen voor blinden en slechtzienden. Middels een app op je smart device (telefoon of tablet) kun je aan de hand van audiodescriptie de film volgen. Op de website van Earcatch staat het ‘hoe en wat’ duidelijk beschreven. Wij als Filmhuis zijn niet verantwoordelijk voor de juiste functionaliteit van deze app. De app werkt alleen bij films die op de website van Earcatch staan vermeld. Let op: je moet het wel zelf doen. Dus de app downloaden (Apple en Android) en een hoofdtelefoon meenemen naar het Filmhuis. Kom dus goed voorbereid naar ons Filmhuis: download de app, denk aan een hoofdtelefoon en zorg dat je smartphone of tablet is opgeladen!

 • Ambitieus opgezet en ziet er gelikt uit.
  VPRO Cinema
 • Spannend en dynamisch.
  NRC
 • Bankier van het verzet is niet voor puristen of liefhebbers van grijstinten. Voor de rest is het prima vermaak, een lekkere oorlogsfilm over ouderwetse helden.
  de Volkskrant
 • Een degelijke publieksfilm over mensen die hun leven op het spel zetten in de strijd tegen de Duitsers.
  De Filmkrant
aan het zoeken...