Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Ascent Geweest
sluiten
Ascent

Ascent

Fiona Tan

Fiona Tan, Hiroki Hasegawa

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

80 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Engels (NL ondertiteld)

ASCENT is een unieke film: een pure, esthetische, hypnotiserende filmervaring rondom de heilige berg Fuji; over de mens, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en tradities. De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Regisseur Fiona Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven.

Deze film valt onder DOCUpodium:
In ons documentaire platform DOCUpodium stellen we documentaires aan je voor die wij speciaal vinden. Omdat ze heel mooi zijn, omdat ze actueel zijn, omdat ze de grenzen opzoeken van film als vertelvorm, of om een discussie op gang te brengen. Soms in combinatie met een introductie of spreker. Niet altijd de gemakkelijkste films, maar volgens ons wel belangrijke films om te zien.

Kunstenares Tan stelde met honderden (archief) foto’s een unieke filmbeleving samen die zich op de scheidingslijn bevindt van documentaire en fictie. ASCENT is een unieke film: een pure, esthetische, hypnotiserende filmervaring rondom de heilige berg Fuji; over de mens, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en tradities. De foto’s zijn documentair, het verhaal fictief. Door het unieke sounddesign lijken de foto’s tot leven te komen en heb je het gevoel de berg Fuji van dichtbij te ervaren.

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Hij wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In zijn massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van de Mount Fuji benaderen. Hij was de inspiratiebron voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in GODZILLA. Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van de Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay ASCENT van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan.

In de film ontvangt Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van de Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo is de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie. De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Een klein meesterwerk.

 • Terwijl de foto’s langstrekken klinken de intense herinneringen van een Japanse man en een westerse vrouw. Het resultaat is overweldigend.
  NRC
 • Het meest wonderlijke van Tans fotofilm is misschien wel dat de stilstaande beelden regelmatig toch lijken te bewegen door de immersieve geluidsband vol natuurgeluiden, of omdat het licht van de bioscoopprojector toch een beetje leeft.
  De Filmkrant
 • Het is bijzonder knap hoe Tans veelzijdige portret deze berg nieuw leven inblaast.
  VPRO Cinema
 • Een heerlijk hypnotiserende ervaring.
  de Volkskrant
 • Verleidt tot wegdromen, meedeinen op het ritme, contemplatie en reflectie.
  TV Krant
aan het zoeken...