Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Filmcollege | Symboliek Geweest
sluiten
Filmcollege | Symboliek

Filmcollege | Symboliek

door Jan Salden

Filmcursus
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

150 minuten
Filmcursus

Als je niet goed oplet, zie je ze soms niet eens. Of je kent ze simpelweg niet. Niets om je voor te schamen overigens. Al kan het tijdens het filmkijken wel handig zijn ze te (her)kennen. Verwijzingen, bekende citaten, symbolen en metaforen. Ze worden aan de lopende band gebruikt door filmmakers.

Een regisseur kan dus werken met zogenaamde buiten-tekstuele verwijzingen. Dan appelleert hij aan de kennis van de kijker over literatuur, kunst, geschiedenis en symboliek. Die verwijzing stuurt de handeling vaker en bepalender dan een kijker in eerste instantie vermoedt. 

Bijvoorbeeld. In Skyfall uit 2012 ontmoet James Bond uitvinder Q in een museum bij een schilderij van Turner. Wat in eerste instantie lijkt op een handige dekmantel voor een onofficiële ontmoeting, blijkt door de filmmakers van vele grotere betekenis te zijn voorzien door de meeting precies dáár te laten plaatsvinden. Immers, de meeting had ook onder een brug kunnen plaatsvinden, of in de hal van een treinstation. Maar de makers kiezen voor een museumsetting met precies dát schilderij. Waarom?

En wat in eerste instantie een fijne superheldenfilm voor de zaterdagavond lijkt, The Avengers: Age of Ultron, krijgt opeens een dreigende wending als er een historisch citaat ten berde wordt gebracht. Welk citaat en wat voor invloed heeft dat op het verhaal en de kijkervaring? Jan gaat het allemaal vertellen deze avond. 

Meer van dit soort filmcolleges? De andere datums en tijden zijn als volgt:

Woensdag 24 april
De invloed op de vorm door een stroming
Koop je losse tickets voor dit college via deze link.

Woensdag 08 mei
De invloed op de vorm door een genre
Koop je losse tickets voor dit college via deze link.

Woensdag 15 mei
De persoonlijke signatuur van een maker
Koop je losse tickets voor dit college via deze link.

Woensdag 22 mei
Praktijkles filmanalyse
Koop je losse tickets voor dit college via deze link.

aan het zoeken...