Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
A Ciambra Geweest
sluiten
A Ciambra

A Ciambra

Jonas Carpignano

Pio Amato, Koudous Seihon, Damiano Amato, Francesco Pio Amato

Drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

118 minuten (zonder pauze)
Drama

Energiek en overweldigend drama, geproduceerd door Martin Scorsese, speelt zich af in een krottenwijk in Calabrië, waar de veertienjarige Pio de zorg voor zijn familie op zich moet nemen. Prachtig coming-of-age portret over keuzes die je leven bepalen.

In de Zuid-Italiaanse regio Calabrië woont de familie Amato, vier generaties op elkaar gepakt in een gammel huis. Kleine criminaliteit zoals inbraken en autodiefstal zorgen voor brood op de plank. Daarbij is het voortdurend uitkijken de plaatselijke maffia niet voor de voeten te lopen. Als de vader en de oudste zoon worden gearresteerd, voelt de veertienjarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag tonen dat hij al voor vol kan worden aangezien en gaat op eigen houtje op het dievenpad. De enige bij wie hij terecht kan voor hulp is de sympathieke Ayiva, die voor Pio een soort tweede vader is geworden. Pio zal echter ondervinden dat een echte man worden ook inhoudt dat hij moeilijke keuzes moet maken.

De getalenteerde jonge niet-acteur Pio Amato en de verpauperde buurt in Calabrië waren eerder aanwezig in Carpignano’s neorealistische speelfilmdebuut MEDITERRANEA (2015). Door die sombere schets over de Europese vluchtelingencrisis werd Carpignano een wereldwijd festivalfenomeen. Ook Martin Scorsese was onder de indruk van de ruige karakter- en situatieschets. Toen Scorsese later een fotoboek onder ogen kreeg waarin de jonge Italiaans-Amerikaanse cineast Ciambra sfeervol in beeld brengt, kwam Scorsese aan boord van zijn nieuwste film A CIAMBRA, een coming-of-agedrama dat opnieuw het vizier richt op Pio Amato en de Dickensiaanse taferelen in Calabrië.

A CIAMBRA werd in 2017 geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes en werd daar onderscheiden met het Europa Cinemas Label (de prijs van Europese filmtheaters).

 • De film trekt aan, stoot tegelijk af en weigert politiek correct te zijn. Knap.
  de Volkskrant
 • Naturel en realistisch.
  Trouw
 • Pio is een van de betere straatcastings uit de Italiaanse filmgeschiedenis.
  De Filmkrant - 3,5 ster
 • De film registreert met grote precisie en kent diepe ontroering.
  NRC
aan het zoeken...