Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
2001: A Space Odyssey | Laatste Kans Geweest
sluiten
2001: A Space Odyssey | Laatste Kans

2001: A Space Odyssey | Laatste Kans

Stanley Kubrick

Douglas Rain (Stem), Keir Dullea

Science-Fiction Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

150 minuten
Science-Fiction

Baanbrekend, episch, ambitieus, geniaal, onbegrijpelijk. Veel classificaties vielen deze film al ten deel. 2001: A SPACE ODYSSEY is de afgelopen vijf decennia uitgegroeid tot een fenomeen en een klassieker van gigantische proporties. Stanley Kubrick overtrof zichzelf door zijn obsessieve oog voor detail op alle vlakken en creëerde uiteindelijk the ultimate trip met deze filmische tijdmachine.

Omdat de film vijftig jaar geleden gemaakt werd, is hij dit jaar opnieuw te zien in de bioscopen. Niet in een gerestaureerde versie, maar onder toeziend oog van Christopher Nolan (Dunkirk) werd een digitale kopie van het originele 70mm bronmateriaal gemaakt. Op die manier kan de film ervaren worden op dezelfde manier waarop men de film vijftig jaar geleden ervoer, met de charme en rijkdom van het originele materiaal.

Met trots laten wij 2001: A SPACE ODYSSEY iedere vrijdag in juli om 20.01 uur zien op ons Cinemascope doek in de Grote Zaal. De enige juiste plek om deze film te bekijken, of beter gezegd: te ervaren.

Lang is er gespeculeerd over wat Kubrick en zijn team wilde zeggen met het einde van de film. Deze maand dook een video op uit 1980 waarin Kubrick via de telefoon het einde nader toelicht. Zie hier meer van het interview en de vertaling van het gedeelte hieronder.

In 2013 dook een onofficiële ‘making of’ op van de film. Geen beelden van de set en de crew aan het werk, maar interviews met geleerden die Kubrick hielpen bij het tot stand brengen van zijn futuristische visie. In de productie van ruim twintig minuten komen wetenschappelijk adviseurs aan het woord, die onder andere de iconische ruimtehelm van David Bowman hebben bedacht. En ook de ontwerper van de kosmische landschappen, die we in de weer zien met penseel en verf.

Bron ‘making of’: NRC.nl

aan het zoeken...