Oh là là: Le Cinéma Français

Een sprong in de cinema van Frankrijk. Jan Salden neemt je, vanaf 12 okt, in zes filmcolleges mee naar de cinema uit Frankrijk. Vive le Cinéma!

Frankrijk, voor veel Nederlanders vakantieland nummer één. Kastelen, wijnen, kazen, de keuken en heel veel cultuur. Dat laatste valt ook te zien in de film. Er is geen land in Europa waar zoveel gepraat wordt over film, zoals bij voorbeeld in het tijdschrift Cahiers du Cinéma. Frankrijk kent een bloeiende en boeiende filmgeschiedenis die filmhuis De Domijnen het komende najaar nader tegen het licht gaat houden in een zesdelige cursus. Met grote namen als Brigitte Bardot, François Truffaut, Jean Gabin, Alain Delon, Romy Schneider en Jean-Luc Godard en met films als AMOUR, JULES ET JIM, LE FABULEUX DESTIN d’AMÉLIE POULAIN, de ANGÉLIQUE-reeks en de komedie LES AVONTURES DE RABBI JACOB met Louis de Funès. Na zes bijeenkomsten zal de belangrijkste conclusie zijn dat de Franse film nooit verveelt.

Voor korting op alle zes de colleges samen selecteer je eerst ieder filmcollege apart. Als ze alle zes in de kassa staan, wordt de korting automatisch verrekend:
Regulier
€12,50 per los college
€65,00 alle 6 filmcolleges samen

Filmcollege 1: 12 oktober: Het begin

We kijken naar de vroege periode van de Franse film. Met ten tijde van de zwijgende cinema veel experimenteerlust. Een voorbeeld daarvan is Luis Buñuel, die, hoewel zelf een Spanjaard, zijn films UN CHIEN ANDALOU en l’ÂGE d’OR in Frankrijk draaide. Die films gelden als de basis voor het Surrealisme. Ook in Abel Gance’s meesterwerk NAPOLÉON zie je een regisseur, die grenzen aan het oprekken is. Verder drukken regisseurs zoals René Clair, Jean Renoir en Marcel Carné hun stempel op deze periode.

Lees meer

Filmcollege 2: 19 oktober: Nouvelle Vague

Misschien wel de belangrijkste filmstroming in Frankrijk ontstond aan het eind van de jaren vijftig, begin jaren zestig. Een aantal filmcritici was ontevreden over de films die Frankrijk produceerde en besloot een eigen variant te presenteren. Het resultaat was de Nouvelle Vague, waarbij de makers er vanuit gingen dat film niet in de eerste plaats een verhaal is, maar vooral kunst. Daarom mocht de vorm soms het verhaal domineren. Regisseurs als François Truffaut, Agnès Varda en Jean-Luc Godard waren de belangrijke voortrekkers van deze stroming.

Lees meer

Filmcollege 3: 2 november: Humor

Niet alleen de ernst maar ook de humor vond een plek binnen de Franse film. Een groot aantal komieken wist het publiek voor zich in te nemen, denk aan Fernandel, Bourvil en de driftige Louis de Funès. Een van de grootste commerciële successen uit de Franse film was de komedie BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS van Dany Boon. Natuurlijk kan Jacques Tati met films zoals JOUR DE FÊTE en PLAYTIME in deze lezing niet ontbreken.

Lees meer

Filmcollege 4: 9 november: Crime

De Franse film zou het genre van de Crime film verrijken met het subgenre van de Policier. Eenzame politiemannen, vaak gehuld in een regenjas en soms met een pijp, trachtten de misdaad te bestrijden. Maar ook gangsters die net zo’n treurig en eenzaam leven leidden. Films waarin acteurs als Jean Gabin, Alain Delon en Lino Ventura zich als een vis in het water voelden. Films waarin commissaris Maigret een belangrijke rol speelt komen te staan tegenover films zoals LE SAMURAÏ (Jean-Pierre Melville) en LE CLAN DES SICILIENS (Henri Verneuil).

Lees meer

Filmcollege 5: 16 november: Vrouwen

Vrouwen hebben binnen de Franse film altijd een belangrijke rol gespeeld. Actrices als Jeanne Moreau, Brigitte Bardot, Michelle Mercier, Isabelle Adjani, Isabelle Huppert en Juliette Binoche wisten wereldfaam te verwerven, maar laten we vrouwelijke regisseurs zoals Agnès Varda, Claire Denis en Catherine Breillart niet vergeten.

Lees meer

23 november: De Franse film anno nu?

In deze laatste bijeenkomst bekijken we de Franse film vanaf 2000. Welke films sprongen eruit? Welke regisseurs zetten de toon? Welke films waren de grote successen of riepen de meeste verontwaardiging op? Mensen als Gaspar Noé, François Ozon en Michael Haneke komen ter sprake.

Lees meer
aan het zoeken...