Filmcollege

In maart 2023 duiken we in de Scandinavische filmwereld.

Scandinavisch Filmcollege: Åh la la de knäckebröd cinema

Iedereen kan wel wat twijfelachtige IKEA-namen voor de geest halen. Om over het welbekende knäckebröd en de Zweedse balletjes maar niet te spreken. Het is ook best logisch dat de meeste mensen niet in eerste instantie denken aan films maar aan fjorden, gletsjers, immense naaldwouden, vulkanen, rendieren, Scandinavisch design, het noorderlicht en nog veel meer. Toch heeft Scandinavië ook op filmgebied veel te bieden en is het een echt walhalla voor goede films (én series).

Vooral in Zweden en Denemarken floreerde de filmindustrie ten tijde van de zwijgende film en sleepten regisseurs als Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Aki Kaurismäki, Susanne Bier en Ruben Östlund al diverse prijzen in de wacht. Acteurs als Ingrid Bergman, Mads Mikkelsen, Trine Dyrholm, Stellan Skarsgård en Alicia Vikander zijn zowel binnen als buiten Scandinavië bekende gezichten in de filmindustrie. Ook is de regio verantwoordelijk voor een van de meest bepalende filmstromingen van de laatste tijd: DOGMA 95.

Scandinavische cinema is veelal donker, vreemdsoortig, onheilspellend en een tikkie absurdistisch maar kan je ook verrassen met veel humor. In zes colleges neemt Jan Salden je mee in deze bijzondere filmwereld!

Prijzen

Regulier
€12,50 per los college €65,00 gehele serie

Vriendenpas van het Filmhuis / FSI Korting
€10,50 per college

Studenten
€8,50 per college

aan het zoeken...