Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Maand van de Geschiedenis
sluiten
Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis

In 2017 met als thema: Geluk

1 t/m 31 oktober 2017

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Diverse locaties
Diversen, Evenement

Geluk, van deze tijd of van alle tijden

Al een aantal jaren is oktober Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar spoelen we de tijd terug rondom het thema Geluk.

Een maand lang brengt De Domijnen geluk, door de geschiedenis heen onder de aandacht. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo een begrip vormen van jezelf, je achtergrond of omgeving. Met het jaarthema Geluk vragen we ons af of geluk alleen een product is van onze tijd of dat mensen altijd bezig zijn geweest het geluk te vinden? Tegenwoordig hebben veel mensen in Nederland de vrijheid om zelf vorm te geven aan hun levensgeluk. Tegelijkertijd zijn er mensen die met weinig vrijheid het geluk najagen. Bij de vele activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis gaan we op zoek naar geluk van vroeger en nu.

Activiteiten

zo01okt 15:00u

Limburgse start Maand van de Geschiedenis

Het 'Geluk van Limburg' met historische markt in Parkstad Limburg Theaters

Op 1 oktober trappen we de Maand van de Geschiedenis in Limburg af met Het Geluk van Limburg in Parkstad Limburg Theaters. Marcia Luyten en Petra Stienen zullen u welkom heten op een bruisende middag in het theater met interviews, muziek, vertellingen en discussies waarin verleden en heden samensmelten rondom het thema geluk.

Samen proeven en beproeven we het geluk van Limburg op de historische markt die zal herrijzen in de foyers van het theater. Ook De Domijnen is aanwezig op deze markt.

Het Geluk van Limburg is een samenwerking van Parkstad Limburg Theaters, Geschiedenisplatform Limburg, Historisch Goud, Marcia Luyten en Petra Stienen.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.plt.nl.
Entree: € 10,- (incl. 1 consumptie).

Diversen
Parkstad Limburg Theaters kaartjes
di03okt 15:00u

Lezing Paul Scheffer

1954, publicist en hoogleraar Europese studies

Vrijheid wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor een gelukkig leven en staat hoog op het lijstje van maatschappelijke deugden, maar niemand weet wat vrijheid precies behelst. Vraagt vrijheid wel of niet om begrenzing?
Meer informatie >

Lezing
Collegezaal Fontys, Mgr. Claessensstraat 4 Sittard
za07okt 11:00u

Open Archievendag

Volop activiteiten in Archief De Domijnen

Een dag volop activiteiten met interessante rondleidingen door het archief en een kleine expositie van documenten en voorwerpen rondom het thema ‘Geluk’. Stadsarchivaris Peer Boselie en conservator Kitty Jansen geven twee lezingen over burgemeester Gerard Wemans (1764-1839) en de restauratie van het schilderij waar hij op zou staan.
Meer informatie >

Diversen
Museum Historie en Archeologie, Kapittelstraat 6, Sittard
vr13okt 19:00u

Nationale Archeologiedagen wandeling tijdens de Maand van de Geschiedenis

Landjutterswandeling

Wandelen met de izi travel app, een audiovisuele gids: landjutters. Download thuis de app op uw smartphone of tablet en zoek op Sittard/Landjutten. Deze app kunt u thuis gebruiken, maar het is nog leuker om het in het echt te zien en de verhalen te horen onder begeleiding van conservator Kitty Jansen.
Meer informatie >

Diversen
vertrek bij Museum Historie en Archeologie, Kapittelstraat 6, Sittard
zo15okt 10:30u

Nationale Archeologiedagen: fietstocht tijdens de Maand van de Geschiedenis

Fietstocht Bandkeramiek in de Westelijke Mijnstreek

Een van de programmaonderdelen van de nationale archeologiedagen wordt georganiseerd vanuit Museum de Domijnen. Deze fietstocht gaat langs vindplaatsen, monumenten en musea van de Lineaire Bandkeramiek in Sittard, Geleen en Beek.
Meer informatie >

Diversen
vertrek Museum Historie en Archeologie, Kapittelstraat 6, Sittard
wo18okt 14:00u

Meet & greet met Lubert Priems

Over het ontstaan van het project Vooruit, naar buiten

Initiator en documentairemaker Lubert Priems is vandaag aanwezig en vertelt kort over het ontstaan van het project Vooruit, naar buiten en laat u kennis maken met het bijzondere verhaal achter de ingeleverde tassen aan de hand van geluidsfragmenten. Natuurlijk kunt u hem ook vragen stellen.
Meer informatie >

Diversen
Museum Historie en Archeologie, Kapittelstraat 6, Sittard 3,00 (Normaal)
do19okt 19:30u

Tot Ziens!

Naar het nieuwe Erfgoedcentrum

Wist u het al? Museum Historie en Archeologie en het Archief wordt verbouwd. Voordat alles helemaal leeg is, kijken we vanavond terug, maar vooral ook vooruit naar het nieuwe Erfgoedcentrum.

Diversen
Museum Historie en Archeologie, Kapittelstraat 6, Sittard
do19okt 20:15u

Brieven uit Genua

Literaire en waargebeurde zoektocht naar geluk

Theatervoorstelling door Toneelgroep Maastricht. De artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, Servé Hermans en Michel Sluysmans, zijn samen te zien in een theaterbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers in 2016 verschenen autobiografie Brieven uit Genua. Ze worden op het toneel bijgestaan door sopraan Lies Verholle, die aria’s ten gehore brengt van Monteverdi, Puccini en Arditi.

Theater
Schouwburg De Domijnen, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard kaartjes
di24okt 20:00u

Lezing

Over de wederopbouwperiode

Lezing door Bart Jan de Graaf over de wederopbouwperiode en het daarmee gepaard gaande optimisme, gesymboliseerd door de opening van de V&D panden in Sittard-Geleen.

I.s.m. Heemkundevereniging Geleen.

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Lezing
Theater Karroessel, Jupiterstraat 35, Geleen
do26okt 19:30u

Lezing

Over de wederopbouwperiode

Lezing door Bart Jan de Graaf over de wederopbouwperiode en het daarmee gepaard gaande optimisme, gesymboliseerd door de opening van de V&D panden in Sittard-Geleen.

I.s.m. Vereniging Sittards Verleden en LGOG.

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Lezing
Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659, Sittard
bekijk alle activiteiten (10)
aan het zoeken...