Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Maand van de Geschiedenis 2020
sluiten

Maand van de Geschiedenis 2020

1 t/m 31 oktober 2020

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Oost/West

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van Oost/West. Vele ontwikkelingen in de wereld, veraf maar ook dichtbij, waren of zijn van invloed op ons leven nu. In de Maand van de Geschiedenis komen een aantal voorbeelden uit met name de eigen regio aan bod in presentaties, diverse lezingen, films en de maaltijd van de geschiedenis.

Met het thema Oost/West gaan we in 2020 op zoek naar verhalen over het leven en gewoonten van vroeger en vandaag waarin de windstreken elkaar kruisen en ontmoetingen centraal staan.

Helaas de is Maaltijd van de Geschiedenis geannuleerd wegens de aangepaste coronamaatregelen.

 

 

Wij verwelkomen je graag! Lees hier onze richtlijnen.

 

Activiteiten

wo23sep 10:00u

Expositie Meer dan 1000 Nachten

Oosterse Sprookjes

Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan. Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen voor iedereen.
Uit: Arabische sprookjes, Rodaan Al Galidi

Ga mee op reis naar een wereld van mythische figuren en geesten, sultans en bedelaars, Sheherazade en Sindbad. De prachtige illustraties van o.a. Annemarie van Haeringen en Thé Tjong-Khing, de sfeervolle verteltent, de interactieve zeekast: ze nemen je mee naar de Vertellingen van Duizend-en-één-nacht.

De expositie is gericht op kinderen, maar zal ook volwassenen aanspreken.

Te bezoeken van 23 september t/m 2 november.

Kinderboekenweek
Tijdens de Kinderboekenweek met het thema ‘En Toen’ brengen boeken geschiedenis tot leven. Kijk hier voor het hele programma van de Kinderboekenweek 2020.

Tentoonstelling
Bibliotheek Ligne
do01okt 10:00u

Historische films uit de regio

Films uit eigen archief

Het dagelijks leven uit onze regio op films tijdens deze Maand van de Geschiedenis de hele maand oktober.

Een compilatie van ca. 20 minuten die tijdens openingstijden doorlopend draait in Bibliotheek Ligne. Dit is de hele maand oktober te bezoeken.

Film
bibliotheek Ligne
za10okt 11:00u

Presentatie Aezelproject

Nieuwe digitale website kadastrale en genealogische gegevens

Tijdens het Erfgoedweekend in deze Maand van de Geschiednis staat op 10 en 11 oktober 2020 project AEZEL (ook wel Limburg TimeMachine genoemd) centraal.

Aezel staat voor: Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen. Van Sittards initiatief uitgegroeid tot een provincie-breed project. Na tien jaar invoeren op de website Aezel.eu van vele miljoenen kadastrale en genealogische gegevens zal dit monnikenwerk online gaan! Honderden vrijwilligers van Stichting LGGI, Archief De Domijnen en vele andere partners zien dan het resultaat van hun werk, dat bij previews door heel Europa al veel indruk heeft gemaakt.

De presentatie vindt plaats in Collegezaal Hogeschool Zuyd op zaterdag 10 oktober om 11.00 uur, in het bijzijn van vertegenwoordigers van provincie, gemeenten, coöperatie Erfgoed Limburg en natuurlijk vertegenwoordigers van LGGI, De Domijnen én vrijwilligers. Deze bijeenkomst is i.v.m. Corona besloten, maar is via livestream https://www.dedomijnen.nl/aezelpresentatie/ live te volgen.

Na deze officiële presentatie kun je bij Erfgoedcentrum De Domijnen terecht om meer informatie te krijgen over dit project en uitleg over de website. In deze voor iedereen toegankelijke presentaties zullen ook vele oost-west-relaties zichtbaar zijn. De presentaties vinden in de volgende tijdsblokken plaats:

Za 10 okt: 12.30 – 13.30 – 14.30 – 15.30 – 16.30 uur
Erfgoedcentrum De Domijnen, Kapittelstraat 6, Sittard

Bij voorkeur aanmelden via erfgoedcentrum@dedomijnen.nl of 088-5995555

Diversen
Collegezaal Hogeschool Zuyd Ligne 5, Sittard
zo11okt 11:00u

Lezing naar aanleiding van expositie 'Univorm - jonge ontwerpers en eigen collectie'

door conservator Kitty Janssen-Rompen

Mode, streekdracht en werkkleding – Kleedgedrag in Limburg 1850 tot 1960

Iedereen kent het Zeeuws meisje, het Volendams vissersechtpaar en de kleurrijke Hindelopers. Het zijn allemaal fraai uitgedoste mensen, van wie de afkomst meteen aan de kleding te zien is. In andere provincies of delen daarvan kleedde men zich ook op een eigen, herkenbare wijze. Minder bekend is dat dit ook in Limburg het geval was.

Kitty Jansen-Rompen heeft in het verleden onderzoek gedaan naar het kleedgedrag in Limburg. Daaruit bleek dat wel degelijk sprake was van een eigen manier van kleden, met zelfs een opmerkelijk verschil tussen Noord- en Zuid-Limburg. Niet alleen kleedde men zich anders, ook bleek dat streekgebonden kleding in Noord-Limburg tot aan de Tweede Wereldoorlog te vinden was, terwijl deze in Zuid-Limburg al rond 1910 bijna helemaal verdwenen was. Bovendien bleek de streekdracht niet statisch en onveranderlijk, maar onderhevig aan invloeden van buitenaf. Men volgde het modebeeld en vertaalde dit naar de dagelijkse kleding.

Dat geldt ook voor de duidelijk herkenbare werkkleding in bepaalde beroepsgroepen, vaak uniform genoemd. Ook uniformen gingen en gaan met de tijd mee en veranderen. In deze lezing wordt aandacht besteed aan het kleedgedrag in Limburg tot 1960 met speciale aandacht voor werkkleding.

Koop tijdig je ticket i.v.m. beperkt aantal plaatsen.

Lezing
Erfgoedcentrum De Domijnen 3,50 (Normaal) kaartjes
zo25okt 10:30u

Lezing 'Niet van hier' door Kelly Krijntjes

Op basis van het boek ‘Kinderen van Zwarte bevrijders' door Mieke Kirkels 

Naar schatting zijn in Nederland na de Tweede Oorlog zo’n 8.000 bevrijdingskinderen geboren. Ongeveer 70 van hen groeiden met een donkere huidskleur op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg.

De acceptatie van deze ‘kinderen van zwarte bevrijders’ verliep niet soepel. Ze werden als kleuters om hun uiterlijk gezien als exotisch, missiekindjes of Amerikaantjes. Als tieners hadden ze het lastig en hun hele leven leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven. Recent kwam een aantal van hen in contact met hun biologische familie in de VS. Kelly Krijntjes gaat in deze lezing in op de verhalen van deze kinderen en de nagenoeg onbekende deelname van Afro-Amerikaanse soldaten aan de bevrijding van Europa.

De lezing wordt gevolgd door de vertoning van de documentaire Zwarte Limburgers van filmer Hans Heijnen. Een documentaire van 48 minuten over vijf bevrijdingskinderen in Limburg waarvan de vader een Afro-Amerikaanse soldaat was.

Kelly Krijntjes is Erfgoedconsulent bij het LGOG. Samen met Mieke Kirkels, de schrijfster van het boek Kinderen van zwarte bevrijders, werkte Kelly Krijntjes aan de website BlackLiberators.nl.

Hans Heijnen is sinds 1989 actief als documentairemaker. Hoewel hij met zijn onderwerpen het internationale ruim verkent, ligt het grondthema van zijn films bij de kleine menselijke geschiedenissen.

Koop tijdig je ticket voor lezing en film i.v.m. het beperkt aantal plaatsen.

Diversen
Filmhuis De Domijnen 8,00 (Normaal) kaartjes
di27okt 17:00u

Maaltijd van de Geschiedenis

Helaas de is Maaltijd van de Geschiedenis geannuleerd wegens de aangepaste coronamaatregelen.

De Maaltijd van de Geschiedenis wordt jaarlijks georganiseerd in samenspraak met de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Naast de Maaltijd van de Geschiedenis zullen drie korte lezingen worden gehouden rondom het thema Oost/West. Deze lezingen worden gehouden door medewerkers van Erfgoedcentrum De Domijnen:

Peter Schulpen (senior-archivist bij De Domijnen) vertelt over de Oost-West verbinding van Sittard. Tussen de wereldsteden Keulen en Antwerpen vond in de late Middeleeuwen veel goederentransport plaats. De handelsmetropool aan de Rijn en het Noord-Europees centrum van de zeehandel werden verbonden door drie landwegen die het grondgebied van de huidige provincie Limburg doorkruisten. Een van deze drie wegen liep door Sittard.

Kitty Jansen (conservator stedelijke historie en archeologie) spreekt over invloeden uit Oost/West op ons eten. Er zijn door onder andere de koloniale ambities van onze voorouders veel nieuwe en andere gerechten ontstaan, maar ook de vele mijnwerkers die naar Geleen kwamen uit alle windstreken brachten hun eigen tradities mee!

Peer Boselie (gemeente- en regioarchivaris) spreekt tenslotte over de bedevaartgangers die vanuit alle windrichtingen naar Sittard trokken, naar met name de basiliek en het Mariapark en die Sittard tot het ‘Jeruzalem’ van Nederland maakten, met een broederschap van miljoenen leden.

De Maaltijd van de Geschiedenis start om 17.00 uur met de inloop, om 17.15 uur beginnen we met het programma.

I.v.m. organisatie van de Maaltijd kunnen tot en met 22 oktober tickets gekocht worden. Het ticket is dan ook de aanmelding.

Diversen
Filmhuis De Domijnen 15,00 (Normaal) kaartjes

Film i.h.k.v. Maand van de Geschiedenis

THE PAINTED BIRD

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft een joodse jongen bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten. Tegen het einde van de oorlog hebben de zware jaren hun sporen op de jongen achtergelaten en is hij voorgoed veranderd. Naar de geprezen bestseller van Jerzy Kosiński.

Bekijk hier de trailer >

Film
Filmhuis de Domijnen kaartjes
bekijk alle activiteiten (7)
aan het zoeken...