Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Maand van de Geschiedenis 2019
sluiten

Maand van de Geschiedenis 2019

29 september t/m 31 oktober 2019

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

De provinciale start van de Maand van de Geschiedenis vindt dit jaar plaats bij Erfgoedcentrum De Domijnen. Het landelijke thema is dit jaar Zij/Hij. Maar in de Limburgse geschiedenis is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland hier begon, daarom is het Limburgse thema: Zij/Wij. We staan daarom stil bij bijzondere verhalen, films, foto’s en interessante items uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingsperiode. Tijdens de maand oktober zijn er ook nog andere activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Houd deze pagina in de gaten voor verdere informatie.

Activiteiten

za21sep 10:00u

Bruin, grijs of zwart

'40 / '45 in diverse identiteiten

In deze tentoonstelling schetsen we een aantal situaties waarin mensen voor een keuze komen te staan. Ze moeten kiezen. Voor de veiligheid van zichzelf, hun gezin of juist voor anderen. Ze maken hun keuze in een complexe omgeving: Nederland in oorlogstijd, bezet door de Duitsers. Aan de ene kant leven zij onder bijzondere omstandigheden, aan de andere kant gaat het dagelijkse leven gewoon door. Wat zullen ze doen? Maar belangrijker nog: wat zou jij doen?

De opening van deze tentoonstelling is op zaterdag 21 september a.s. De sluiting is op zondag 19 januari 2020.

Meer info >

Tentoonstelling
Erfgoedcentrum De Domijnen
do26sep 09:00u

Sinti in Limburg - Nooit Bevrijd!

Een expositie over de geschiedenis van de Sinti. Er wordt in deze expositie een indringend beeld geschetst van deze bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld. Te zien van 26 september t/m 2 november 2019.

Meer info >

Tentoonstelling
Bibliotheek Ligne
zo29sep 12:30u

Provinciale start

Startbijeenkomst Maand van de Geschiedenis

De startbijeenkomst van de Maand van de Geschiedenis is op 29 september. Je kunt deze middag in het erfgoedcentrum terecht voor allerlei activiteiten die te maken hebben met de bevrijding. Je kunt je eigen verhaal delen bij het project Oral History. Er worden scans gemaakt van oorlogschatten. Dus heb jij een schat thuis? Neem die dan mee. Verder zijn er films, oorlogswandelingen, een workshop herdenkingsborden maken, een modeshow met kleren uit de tijd 1940-1950, live muziek en een voorstelling van Jong Laagland.

Meer info >

Diversen
Erfgoedcentrum De Domijnen
di08okt 14:00u

Expostie De Achterkant van de Bevrijding

Leven in de Selfkant 1944-1963

‘De Achterkant van de bevrijding’

Leven in de Selfkant 1944-1963

In een kleine expositie wordt, 75 jaar nadat wij bevrijd werden, de ‘achterkant’ getoond, die van de overwonnenen. Hoe verging het hen?

Op het moment dat Sittard en omgeving werden bevrijd, begon bij de buren, de Duitsers, natuurlijk de bezetting. Voor de Selfkant brak een onzekere en deels zeer moeilijke tijd aan, van internering in concentratiekamp Vught van met name vrouwen, bejaarden en kinderen (waarvan er zo’n 200 stierven) tot uiteindelijk een annexatie door Nederland. Pas in 1963, bijna 25 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, eindigde voor hen die oorlog pas echt en werden ze weer onderdeel van Duitsland. In een kleine expositie wordt, 75 jaar nadat wij bevrijd werden, de ‘achterkant’ getoond, die van de overwonnenen.

Juist het museum van pater Karel is hiervoor een goede plek. Het feit dat het bedevaartoord ‘aandacht’ als centraal thema toont in diverse facetten, door haar bijzondere kapel en mooie stiltetuin, het kruiswegpark en de beeldentuin rondom dit thema is een van de redenen.

Maar juist ook vanuit de Selfkant kwamen in de jaren vijftig en zestig veel mensen naar zijn kapel. En als we ín de kapel komen, zien we zelfs zaken die uit de Selfkant afkomstig zijn, zoals de communiebank én het kenmerkende smalle beeld in de kapel zelf, van kunstenaar Preuss uit Wehr.

Daarom is de kapel, zeker in deze tijd van bevrijding, een bezoek waar. Want slachtoffers woonden aan beide zijden van de grens, óók in de Selfkant.

Openingstijden iedere dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur van 8 oktober t/m 5 december 2019 en is gratis  te bezoeken.

De expo is gemaakt door de museumcommissie van bedevaartoord pater Karel, in samenwerking met Erfgoedcentrum De Domijnen.

Tentoonstelling
Kapel van de heilige pater Karel Houben, pater Karelweg te Munstergeleen.
do24okt 19:30u

Lezing LGOG

Lezing “September 2019 de Westelijke Mijnstreek 75 jaren bevrijd?!”

Op 4 september 1944 werd bevrijd Mesch het eerste kerkdorp van Nederland. De bevrijding van Zuid-Limburg verliep redelijk voorspoedig. Op 14 september Maastricht, 18 september Sittard en op 29 september Holtum en Nieuwstadt. Na de bevrijding van Sittard e.o. viel de opmars van de geallieerden min of meer stil. Een bijzondere periode brak aan voor de bewoners van Sittard en omgeving: voor de vanuit Limburg naar elders getransporteerde Joden en Sinti, voor de verzetsmensen, voor de bevolking van Nieuwstadt, voor de bewoners van de Selfkant en voor de Sittardse bevolking begon de zgn. granatentijd.

Mia Alberts, Peer Boselie, Jac. Lemmens en Mariek Pernot een lezing geven over deze periode. De sprekers schenken achtereenvolgend aandacht aan de Joden- en Sintivervolging (Jac.Lemmens), het verzet Susteren e.o. (Mariek Pernot), de evacuatie van Nieuwstadt (Mia Alberts) en de deportatie van de bewoners van de Selfkant (Peer Boselie). Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door het duo Sonidus: Iris Köhlen-van Cleef (fluit/piccolo) en Suzanne Welters (sopraansaxofoon/altsaxofoon).

Deze avond is georganiseerd in samenwerking met De Domijnen, HV Nieuwstadt en Vereniging Sittards Verleden.

 

Lezing
Oos Zittesj Hoes, Odasingel 359, Sittard
vr25okt 20:15u

De laatste Getuigen - De Domijnen in coproductie met Toneelgroep Maastricht

75 jaar bevrijding: 8 getuigen, 8 verhalen, 8 acteurs, 8 Limburgse steden

Acteurs vertellen de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding aan den lijve hebben meegemaakt. Op basis van interviewteksten geven de acteurs een stem aan de destijds jonge mensen, die hun wereld ingrijpend zagen veranderen tijdens en na de oorlogsjaren.

wo 23 oktober | 20.15 uur | Schouwburg De Domijnen | try-out >
do 24 oktober | 20:15 uur | Schouwburg De Domijnen | première | uitverkocht >
vr 25 oktober | 20.15 uur | Schouwburg De Domijnen >

Deze voorstelling is ook te zien op andere locaties >

Theater
Schouwburg de Domijnen 17,50 (Normaal)
zo27okt 14:00u

Lezing Jac. Lemmens

Zoektocht naar Settela

Tijdens deze lezing gaat Lemmens, gemeentearchivaris van Weert, in op de geschiedenis van de Sinti. Hij maakt daarbij gebruik van tot nu toe onbekende bronnen en bijzondere documenten. Aan de hand hiervan legt Jac Lemmens een link naar zijn eigen verleden, zijn beweegredenen om geschiedenis te gaan studeren, de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog zoals die de Joodse gemeenschap in Europa heeft getroffen en het verleden en heden van de Sinti in Europa.

De lezing heeft een muzikale omlijsting door Trio Romeny Jág.

Meer info >

Lezing
Bibliotheek Ligne De Domijnen 5,00 (Normaal) kaartjes
di29okt 17:00u

Maaltijd van de Geschiedenis

Korte lezingen met een oorlogsmaaltijd

Kom genieten van de bijzondere Maaltijd van de Geschiedenis in het oorlogsthema. Deze wordt georganiseerd door Erfgoedcentrum De Domijnen in samenwerking met de federatie Historie-Sittard-Geleen-Born. De maaltijd wordt omringd door verschillende korte lezingen. Mischa Stelten van VanOs-delicatessen serveert deze Maaltijd van de Geschiedenis.

De maaltijd wordt omringd door verschillende korte lezingen door Peer Boselie, René Haustermans.

De entreeprijs van € 22,50 is inclusief: Lezingen, Maaltijd, koffie/thee, een drankje na afloop.
Aanmelden: uiterlijk 25 oktober

Meer info >

Diversen
Erfgoedcentrum, Kapittelstraat 6, Sittard 22,50 (Normaal)
di29okt 20:00u

Lezing Amerikaanse begraafplaats Margraten

Door Ton Hermes

Niet alleen de geschiedenis van deze prachtige begraafplaats wordt uit de doeken. Ook wordt verhaald over wat de nabijheid van deze begraafplaats voor de lokale bewoners heeft betekend. Een van de initiatieven van de dorpsgemeenschap was de opzet van een adoptieprogramma dat vandaag de dag nog steeds bestaat. Uniek in de wereld en een van de redenen dat president Bush in 2005 Memorial Day vierde op de begraafplaats in Margraten.

Meer info >

Lezing
Theater Karroessel, Jupiterstraat 35, 6161 XD Geleen
bekijk alle activiteiten (9)
aan het zoeken...