Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Maand van de Geschiedenis
sluiten
Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis

28 september t/m 31 oktober 2018

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Opstand!

Van de Eburonen tot de smartphonedemonstranten.

Elk jaar organiseert De Domijnen in samenwerking met tal van partners in de regio: de Maand van de Geschiedenis. Ook landelijk en in alle regio’s wordt hier aandacht aan geschonken. Dit jaar is het thema: OPSTAND! en dat zullen we weten ook. Een uitgebreid programma activiteiten (soms gratis –  soms betaald) met voor elk wat wils.

Geschiedenis wordt nog al eens gezien als iets stoffigs, een ver van mijn bed show. Maar geschiedenis wordt elke dag geschreven en is springlevend. Om te weten wat je toekomst is moet je je geschiedenis kennen. Meer dan 1.000 instellingen zetten in de maand oktober hun geschiedenis centraal. Zo ook in Sittard-Geleen. En dat we iets kunnen met het thema: opstand! moge duidelijk zijn. Zuid-Limburg kent door de jaren heen roerige en opstandige tijden. Stammenstrijden, grensgeschillen, geloofsovertuigingen, jeugd versus ouderen, noem maar op. Het is vaak roerig in het Zuiden.

Het programma maakt een reis door de tijd en begint bij de Eburonen (ca. 59-50 voor Christus) en eindigt bij de huidige smartphonedemonstranten die met behulp van sociale media hun strijd voeren. Daartussen zitten de Bokkenrijders (ca. 1740), Luitenant Piepenbrink (ca. 1830), de beginjaren van Pinkpop en de revolte tegen de Katholieke kerk in ’60 jaren.

Ook de partners van De Domijnen: Heemkundevereniging Geleen, LGOG Westelijke Mijnstreek, Sittards Verleden, Sjtichting Genealogie SjenneFontys Sittard en boekhandel Krings organiseren (mede) activiteiten. Zo worden er bijvoorbeeld op 7 oktober op diverse locaties in Obbicht historische theatrale stukken opgevoerd. En is er in Schouwburg De Domijnen: de musical Kruistocht in spijkerbroek speciaal voor de jeugd (7+). Ook het Filmhuis De Domijnen haakt aan met films als: The death of Stalin, My generation, Tampopo, 3 Days in Quiberon en I, Claude Monet. Klik hier voor het complete filmhuisprogramma.

Maak kennis met de opstandige geschiedenis van deze regio en bezoek een van de vele evenementen.

– 07 oktober – Jan Smeets – Pinkpop

– 14 oktober – de Bokkenrijders komen!

– 28 oktober – Luitenant Piepenbrink (theatrale wandeling)

– 31 oktober – Debat: Opstand anno NU – o.l.v. Frans Pollux

Activiteiten

za29sep 11:30u

Wandeling Geheime Tuinen van Sittard

Opstand!

Wandeling met een deskundige gids langs de locaties van de verschillende activiteiten Maand van de Geschiedenis. Van 1318 via onder andere 1543 en 1830 tot 1987; zo kom je de Hertog van Brabant, Keizer Karel V, luitenant Piepenbrink en Jongerencentrum Donkiesjot tegen in de vorm van spannende en kleurrijke verhalen.

Je vindt Jardin d’Isabelle in het steegje rechts van Michielskerk (inlopen vanaf de Markt) na 100 meter aan rechterzijde. De wandeling duurt ca 1,5 uur. Zie ook www.geheimetuinen.nl

Diversen
Jardin d'Isabelle
do11okt 15:30u

Lezing: Moederkerk door Jos Palm

Een beeld van de ontzuilende jaren 60

Jos Palm, historicus en schrijver van het boek “Moederkerk” vertelt over de roerige jaren zestig, de katholieke kerk, ontzuiling en de impact op de samenleving.

Gratis toegankelijk voor max. 45 personen. Vol = vol. Aanmelden bij: els.custers@dedomijnen.nl o.v.v. aantal personen (max. 2) en uw naam en e-mail adres.

In samenwerking met Boekhandel Krings en Fontys – geschiedenis, mens en maatschappij.

Lezing
Fontys Sittard, Monseigneur Claessensstraat 4, Collegezaal b.g.
di23okt 20:00u

Lezing: de Bokkenrijders

De schande van Limburg?!

Bokkenrijders kenner en publicist Francois van Gehuchten zal verhalen van deze legendarische bendes. Hij gaat met name in op de twee bendes van Geleen en Schinnen onder aanvoering van Gavarelle en De Preez.

Deze gratis toegankelijke lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Heemkundevereniging Geleen.

Lezing
Jupiterstraat 35a, 6161 XD Geleen (voormalige Augustinusschool)
do25okt 19:30u

Lezing: Eburonen

De opstand van de Eburonen tegen Caesar

Lezing door Wim Dijkman, senior conservator en archeologie en erfgoed van Centre Ceramique/Kumulus/Nauurhistorisch Museum te Maastricht. Hij gaat in op de oudste bekende opstand van deze regio nl. die van de Eburonen o.l.v. hun krijgsheer Ambiorix tegen de Romeinen o.l.v. Julius Caesar. Daarbij zal hij ook ingaan op de rol van de in Sittard gevonden muntschat.

Deze gratis toegankelijke lezing wordt gehouden in samenwerking met Vereniging Sittards Verleden en LGOG, kring Westelijke Mijnstreek

Lezing
Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659, 6131 GS Sittard
bekijk alle activiteiten (4)
aan het zoeken...