
Cultuur maak(t) je
19 oktober 2016 t/m 1 april 2017
Cultuur maak(t) je – jaarthema 2016 (loopt door tot 2 april 2017)
‘Cultuur maak(t) je’ is een onderzoek opgezet door de cultureel intendanten Jeanne van Heeswijk (kunstenaar) en Joanna van der Zanden (curator). Centraal staan de vragen: “Wat heeft De Domijnen in huis?” en “Welke diensten kan zij de stad bieden?” en “Hoe kunnen nieuwe culturele producties en diensten ontstaan?” Het project moet uitmonden in de Dienst der Domijnen.
Honderd medewerkers zijn inmiddels geïnterviewd over hun eigen maakcultuur en over wat hen maakt. Door de medewerkers in workshops met elkaar te verbinden, ontstonden onverwachte matches en nieuwe ideeën voor diensten en services. Een 6-tal van deze diensten zijn samen met de medewerkers en een aantal kunstenaars, een componist, een theatermaker en een kok verder uitgewerkt tot publieke workshops en oefeningen.
Inmiddels zijn drie programma’s al uitgevoerd. In het najaar van 2016 kwamen wandelaars en haaksters samen, serveerden thuiskoks een maaltijd voor mantelzorgers en maakten timmerlui een behangmaakmachine voor bloemschikkers. Dit alles onder begeleiding van professionele creatieven en in samenwerking met lokale organisaties, inwoners en medewerkers. De overige drie programma’s worden de komende maanden uitgevoerd. Zo wordt er gewerkt aan een theatrale bijeenkomst over de roos, komen tennissers en muzikanten samen om een muzikale tennismatch te spelen en is er een verhalenavond waarin de stenen zullen spreken. U bent bij bij alle drie van harte welkom!
1. Onderzoeker zoekt Steenbeschermers
Als de stenen konden spreken, door Arne Hendriks
Kunstenaar Arne Hendriks heeft verhalen verzameld over stenen. Iedereen die iets met stenen heeft, heeft zijn of haar verhaal met Arne gedeeld. Dat kan nog steeds in de bibliotheek De Domijnen Geleen, waar hij een onderzoeksplek heeft ingericht en regelmatig zelf aanwezig zal zijn. Uiteindelijk dragen alle verhalen bij aan een programma op vrijdag 10 maart tussen 19.00 en 20.30 uur over stenen: “Als de stenen konden spreken”. We gaan in dialoog met de stenen en functioneren even als diens spreekbuis. Van animisme tot suiseki, van metselkunst tot geologie: de steen heeft een grote diversiteit aan culturen teweeg gebracht.
Heeft u een bijzondere herinnering aan een bepaalde steen? Verzamelt of bewerkt u stenen? Of draagt u altijd een steen bij u? U kunt nog tot en met vrijdag 10 maart uw verhaal delen.
Locatie: Bibliotheek De Domijnen Geleen, in het speciaal daarvoor ingerichte ‘onderzoekskantoortje’, Herenhof 1, 6162 EB Geleen.
2. Bloemschikkers zoeken Timmerlui
Daniera ter Haar en Christoph Brach hebben samen de ontwerpstudio Raw Color. Zij hebben samen met de timmerwerkplaats Hout en Zo van Zuyderland een behangmaakmachine ontworpen. Deze machine wordt ingezet om met gedroogde bladeren van planten- en bloemen handmatig behang te maken.
Samen met de deelnemers van de creatieve werkplaats van Zuyderland zijn de bloemen en planten gedroogd. Nu komt het moment om de machine in actie te zien en uit te proberen. Dat is met veel enthousiasme en succes gebeurd op dinsdag 29 november jl.
De resultaten hiervan zijn samen met de ontwikkelde machine te zien op de derde verdieping van Bibliotheek Ligne.
U moet het resultaat zeker eens gaan bewonderen. Het is prachtig geworden.
3. Jager zoekt Legertje Koks
Pop-up restaurant voor mantelzorgers.

De hele crew poseert trots na afloop
Samen met chefkok Ellen Schreuders van Soupa Doupa (in de Kleine Steeg 13) werd de hal van de oude school omgetoverd tot een pop-up restaurant waar een brunch werd geserveerd voor mantelzorgers. Op het menu stonden recepten van vroeger in een modern jasje: zondagse soep, forel met amandelen, stoofschotel en pudding. De koks waren lokale thuiskoks, medewerkers van De Domijnen en de bediening werd met veel enthousiasme gedaan door bewoners van Daelzicht en onze wethouders: Astrid Verblakt en Leon Geilen. De middag werd muzikaal aangekleed met prachtig harpspel van harpschool Harpsfeer (Pauline Nieuwenhuis) en een poetisch intermezzo werd verzorgd door Rob Franssen.
4. Wandelaars zoeken Haaksters
Score for Sittard, door Shane Waltener
Tijdens deze co-workshop van Shane Waltener hebben de deelnemers gezamenlijk een werk gemaakt van handgemaakte koorden. Er zijn hiervoor natuurlijke materialen zoals gras en twijgen, gekleurd wol en verschillende twijn- en haaktechnieken gebruikt. Shane Waltener staat bekend om zijn liefde voor oude handwerktechnieken en verwerkt deze regelmatig in locatiegebonden kunstwerken.
5. Tennismatch zoekt Orkest
Sport ontmoet muziek, door Diederik Rijpstra
Een tennismatch met orkest. Wat kan dat voor nieuwe compositie opleveren? Samen met trompettist en componist Diederik Rijpstra gaan muzikanten van muziekcorps St. Barbara en lokale tennissers op zoek naar manieren waarop de match de muziek kan beïnvloeden en andersom. Tijdens de eerste brainstorm werden al veel ideeen geopperd, maar ook de moeilijkheid van de oefening erkent. Echter alle deelnemers zijn enthousiast om te werken aan een perfecte performance voor deze ongewone match. Een unicum in Nederland! Komt u de verschillende spelers aanmoedigen?
Klik hier voor een korte impressie 1 en hier voor impressie 2.
Generale repetitie (gratis bij te wonen) op zaterdag 1 april! Uitvoering op zondag 2 april.
6. Koor zoekt rozenverhalen
Miranda Lakerveld, muzikaal theaterregisseuse, werkt aan een voorstelling over de culturele betekenis van de roos: “…ook ik spreek over de Roos”.
De titel van de voorstelling verwijst naar de stadsheilige van Sittard, Santa Rosa van Lima. Via haar verhaal ontdekken we connecties met andere culturen. Samen met verschillende culturele verenigingen en inwoners van Sittard, Geleen en Born is een zoektocht ontstaan naar verhalen, teksten, liederen en ceremonies waarin de roos een belangrijke rol speelt.
Deze worden samengebracht tot een avondprogramma waarin lokaal cultureel erfgoed opnieuw geïnterpreteerd wordt met stemmen die niet eerder hoorbaar waren, waaronder die van vrouwelijke migranten, vandaar de titel: “…. ook ik spreek over de Roos”.
De voorstelling wordt gevormd met bijdragen van vocaal ensemble Resonanz, dansschool Danzaira, Ursula Maas, stadsarchivaris Peer Boselie, Jenny Voncken en de Iraanse tenor Reza Ranjazmay.
Met dank ook aan het moedercentrum Casa Mama Lisi.
De voorstelling vindt plaats in de Johanneskerk, Monseigneur Vranckenstraat 9, SittardGeleen op 25 maart 2017. Wilt u deze bijzonder gratis avond bijwonen, stuurt u dan een mail naar: rozenverhalen@dedomijnen.nl
Activiteiten
Als stenen spreken
Onderzoeker zoekt steenbeschermers
Kunstenaar Arne Hendriks verzamelde afgelopen jaar honderden verhalen over stenen en dat mondt uit in een avond vol verhalen over stenen maar ook over troost, hoop en verlangen voor de toekomst.
Gratis entree.
“…ook ik spreek over de Roos”.
Een avond St. Rosaverhalen - muziek, theater verhalen en voordrachten
Miranda Lakerveld, muzikaal theaterregisseuse, maakt een voorstelling over de culturele betekenis van de roos. De titel van de voorstelling verwijst naar de stadsheilige van Sittard, Santa Rosa van Lima.
Tal van verhalen zijn in de afgelopen periode verzameld en verworden tot een theatervoorstelling waarin muziek, zang en verhalen hand in hand gaan. De avond wordt gevormd in beeld en geluid door de bijdragen van o.a. de Iraanse tenor Reza Ranjazmay, vocaal ensemble Resonanz en dansschool Danzaira.
Entree gratis
Tennismatch zoekt Orkest
Een sportieve strijd tussen tennissers en fanfare/drumband
Kom luisteren wat het ritme van een tennismatch doet voor fanfare en drumband. Maak kennis met een unieke compositie en het wervelende spel van muziekcorps St. Barbara en lokale sportievelingen onder leiding van umpire Diederik Rijpstra.
Gratis entree.