Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Barockfestival Sittard 2017 – Sfeerimpressie

Van 21 tot en met 25 juni 2017 vond in het prachtige historische centrum van Sittard de tweede editie van het Barockfestival Sittard plaats. Barokensemble AD MOSAM en culturele instelling De Domijnen trokken samen op in de organisatie van dit unieke festival. Uniek vanwege de ruime aandacht voor de bijzondere relatie tussen barokmuziek en de hedendaagse pop- en rockmuziek, de verbinding met andere kunstdisciplines en de educatieve invalshoek.

Barockconcerten in bijzondere ambiance

Deze tweede editie kende vele mooie en speciale concerten in bijzondere ambiances.

Zo concerteerde Ivo Janssen, na vertoon van de van hem gemaakte documentaire Bach & Beton in Filmhuis De Domijnen , een piano recital tussen de kunstwerken in Museum de Domijnen hedendaagse kunst. Ensemble Calefax speelde de sterren van de hemel in en voor de St. Michielskerk en ontroerden Holland Baroque met stertrompettist Eric Vloeimans de talrijke bezoekers met hun gloedvolle optreden.

Verbinding met de C
De C in Barockfestival staat er niet voor niets: onze hedendaagse muziek heeft veelal haar oorsprong in de barokmuziek. Dit kwam op verschillende manieren tot uiting in het programma. Duologue gaf een recital waarbij ruim aandacht was voor de jazz. Tijdens de workshop voor 24 amateur(koor)zangers werd onder leiding van componist, arrangeur en koordirigent Jetse Bremer in diverse stijlen een lied van Toon Hermans ingestudeerd en uitgevoerd. En bij de jamssessie Meet the Music werd opgetreden door musici uit de barok- en rockscene. Het optreden van de Handshake Daddies in Poppodium Volt gaven de C een extra dimensie.

Educatie
Drie basisscholen in Sittard-Geleen waren betrokken bij het educatieproject. De leerlingen van deze scholen ontwierpen een kunstwerk en gaven, samen met een ensemble van AD MOSAM, een voorstelling op het podium in Schouwburg De Domijnen tijdens het openingsconcert van het Barockfestival. Er werd met veel enthousiasme gedanst en gezongen.
Behalve het educatieproject voor basisscholen namen acht professionele zangers en masterstudenten uit zeven verschillende landen deel aan de 4-daagse masterclass barokinterpretatie onder leiding van de internationaal bekende bariton Peter Kooij. De eerder genoemde workshop voor 24 amateur (koor)zangers completeerde het educatie drieluik.

Tuinenroute
De weergoden waren ons zaterdagavond gelukkig goed gezind tijdens de tuinenroute: in de stadstuinen waren gratis toegankelijke en goed bezochte kamermuziekconcerten door ensembles van conservatoria uit Brussel, Keulen en Maastricht te beluisteren.

Waardige afsluiting van het Barockfestival 2017

De laatste dag van dit Barockfestival stond helemaal in het teken van de Barokmuziek.

De hoogmis in de St. Petruskerk werd met barokmuziekklanken opgeluisterd door het Petruskoor, begeleid door een ensemble van harmonie St. Joseph onder de bezielende leiding van Arno Kerkhof. Aansluitend waren kamermuziekconcerten, uitgevoerd door Collegium Musicum du Conservatoire de Bruxelles en Le Voci delle Grazie te beluisteren in het Gruizenkerkje en de Basiliek.
Barokensemble AD MOSAM verzorgde het slotconcert in de St. Petruskerk. Onder grote publieke belangstelling werd, met solistische medewerking van Elke Janssens, Christine Wehler en Peter Kooij, deze tweede editie van het Barockfestival Sittard afgesloten.

 

De derde editie vindt plaats van 19 juni tot en met 23 juni 2019.

 

 

 

aan het zoeken...