Home
sluiten

Inspiratiebijeenkomst Erfgoededucatie

01 april 2020

Woensdag 1 april 2020

Programma:
13.30 uur: inloop
14.00 uur: rondleiding Erfgoedcentrum door Hanneke Ickenroth
14.45 uur: pauze met Erfgoedmarkt
15.15 uur: workshop door Jolijn Rietbergen
16.45 uur: toelichting cultuurdrager Erfgoed, co-creaties Erfgoed
17.00 uur: afsluiting

Locatie:
Erfgoedcentrum De Domijnen, Kapittelstraat 6 te Sittard

Aanmelden:
Toegang is gratis, vooraf aanmelden door te mailen naar educatie@dedomijnen.nl.

Voor wie:
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar Erfgoededucatie en hoe je hiermee met kinderen aan de slag kunt gaan!

Meer informatie:
We beginnen de middag met een rondleiding door het Erfgoedcentrum. Hanneke Ickenroth neemt jullie mee door de vaste opstelling en de wisseltentoonstelling “Scherven brengen geluk”. Een tentoonstelling over Romeinse vondsten in Sittard. Ze zal daarbij toelichten welke mogelijkheden hier liggen op gebied van Educatie.
Hanneke Ickenroth werkt op de afdeling Educatie van De Domijnen en is vanuit haar passie betrokken geweest bij de totstandkoming van zowel de vaste opstelling als de wisseltentoonstelling. Daarnaast is ze al jarenlang betrokken bij de Werkgroep Archeologie Sittard.

Tijdens de pauze kunnen jullie onder het genot van een hapje en een drankje rondsnuffelen in onze Erfgoedmarkt. Hier zal informatie te vinden zijn van diverse Erfgoedinstellingen uit de regio.

Jolijn Rietbergen zal het programma vervolgen met een workshop rondom Erfgoededucatie toegespitst op het primair onderwijs. Jolijn werkt voor onder andere Erfgoed Gelderland, Historisch Goud Heerlen en voor verschillende andere erfgoedinstellingen in Nederland. Samen met hen ontwikkelt ze lesmateriaal voor leerlingen van het basisonderwijs. Daarnaast geeft ze trainingen aan museumdocenten en leerkrachten, om erfgoededucatie sterker te maken.
Tijdens de workshop gaan we aan de slag met erfgoed en erfgoededucatie. Jullie maken kennis met diverse concrete werkvormen, die je daarna kunt gebruiken met jouw leerlingen. De werkvormen gaan uit van activerende didactiek en de nadruk van de opdrachten ligt op onderzoeken, beeldbeschouwing en reflecteren. Daarnaast maak je kennis met de gouden regels van erfgoededucatie. De verschillende onderdelen uit de workshop kun je direct toepassen op je eigen praktijk.

We sluiten de dag af met een toelichting op de training cultuurdrager Erfgoed, en de mogelijkheden binnen CmK om een co-creatie aan te gaan op het gebied van Erfgoededucatie.