Home
sluiten

Muziek van de planeten

Korte omschrijving:

Deze muzieklessen zijn gemaakt op vraag van een school. De vraag was o.a. hoe muziek te koppelen was aan het thema ‘de ruimte’.
Het gaat om 3 lessen van ongeveer 45 min. bedoeld voor de groepen 5 t/m 8.

Les 1:
Les 1 start met een introductiefilmpje over het zonnestelsel om te kijken wat leerlingen al allemaal weten.
Vervolgens laat de docent de partituur zien van het muziekstuk “The Planets” van Gustav Holst. Hoe ziet zo’n partituur er eigenlijk uit, wat zien ze allemaal. Ook wordt er even gesproken over horoscopen.

Muziek kan ook een bepaalde sfeer oproepen, waar bepaalde klanken bij horen. Leerlingen gaan luisteren welke klanken/sferen bij bepaalde planeten zouden passen. Dat kan per leerling heel verschillend zijn.
Met behulp van o.a. boomwhackers gaan de kinderen een vulkaanuitbarsting nabootsen. Tenslotte komen de planeten Mars en Jupiter extra in de aandacht. De muziek behorende bij die planeet volgens het “The Planets” wordt afgespeeld en leerlingen gaan deze muziek vertalen naar een tekening. Deze tekeningen worden vervolgens besproken.

Les 2:
In de 2e les gaan de leerlingen meer te weten komen over de boomwhackers, en op welke manieren je die allemaal in kunt zetten.
De kinderen gaan zelf speelwijzen bedenken. Ritmische bouwstenen worden aan de hand van kaartjes en met behulp van boomwhackers uitgelegd. Ook speelt beweging hierin een grote rol.

Les 3:
Les 3 gaat in op de Sinterklaasperiode, dat ook weer gekoppeld kan worden aan het thema ruimte. De kinderen gaan verder met de eerder opgedane kennis van de boomwhackers, en daarin mag Sinterklaas niet ontbreken.

Voor een uitgebreide beschrijving klik op de diverse buttons “lesbrieven” hiernaast.

Doelstelling van de activiteit:

Deze les laat zien aan leerkrachten hoe je muziek kunt koppelen aan bepaalde thema’s die actueel zijn op dat moment. De leerkrachten nemen ook een actieve rol in tijdens de lessen. Leerlingen leren meer over het thema waarmee ze bezig zijn, maar dan middels muziek. Ze leren hoe een partituur in elkaar zit, maar ook om goed te luisteren naar muziek en hoe je die muziek kunt noteren. Niet in de vorm van noten, maar in de vorm van een tekening. Ze experimenteren daarnaast met de boomwhackers.

 

Bekijk alle activiteiten

Basisinformatie

stap 1 van 4

* verplicht invullen

terug

Activiteit informatie

stap 2 van 4

* verplicht invullen

terug

Selecteer kenmerken

stap 3 van 4

Onderwijsgebieden

Disciplines

21e-eeuwse skills

Doelgroep *

* verplicht invullen

terug

Activiteit informatie

stap 4 van 4
Dit bestand is niet geschikt
Dit bestand is niet geschikt
Dit bestand is niet geschikt

dit is geen verplichte stap

terug

Je activiteit is aangemeld

Je ontvangt zo snel mogelijk bericht op
voorbeeld
zodra de activiteit is geplaatst op de site.

Helaas, er ging iets mis!

Controleer het formulier op fouten.
Mocht dit probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met educatie@dedomijnen.nl

sluit dit venster