Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Moeite met lezen, schrijven en computeren? Het Digi Letter Loket helpt!

publicatiedatum:
dinsdag 27 februari

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven of rekenen. We noemen dit laaggeletterdheid. In de leeftijdsgroep tussen 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders; twee derde hiervan is van Nederlandse afkomst.

Als je niet goed kunt lezen en schrijven, kunnen alledaagse dingen heel lastig zijn. De krant lezen, de administratie doen, een e-mail schrijven, een online formulier invullen, pinnen en digitaal betalen, reizen met het openbaar vervoer, de (klein)kinderen voorlezen.

Laaggeletterden
Mensen verbergen vaak dat ze niet goed kunnen lezen of schrijven. Of niet goed met de computer of internet om kunnen gaan. Maar het is een feit dat veel laaggeletterden niet helemaal mee kunnen doen in de maatschappij. Ze vinden minder makkelijk een baan. En omdat steeds meer zaken via de computer geregeld worden, hebben ze bijvoorbeeld minder grip op hun bank- en overheidszaken of gezondheid.

Ook in de Westelijke Mijnstreek komt laaggeletterdheid voor. In de gemeente Sittard-Geleen is 8 tot 11 procent van de inwoners laaggeletterd. In de gemeenten Beek, Stein en Schinnen is dat zo’n 5 procent. Bij elkaar gaat het dan al snel om meer dan 15.000 inwoners.

Signalen
De kans is groot dat er ook in jouw omgeving mensen zijn die ermee te maken hebben. Iemand die opvallend vaak zijn leesbril vergeet. Die een boek lezen zonde van de tijd vindt. Formulieren het liefst thuis invult. Liever niet met bus of trein reist. Allemaal signalen waaraan je kunt herkennen dat iemand moeite heeft met lezen of schrijven.

Nooit te laat om te leren
Om laaggeletterdheid te verminderen en voorkomen hebben de gemeenten en een aantal partners in de Westelijke Mijnstreek de handen ineengeslagen. Die partners zijn ROC Leeuwenborgh, Partners in Welzijn, Vixia, Cubiss Limburg, Stichting Lezen & Schrijven en De Domijnen (de bibliotheek). Samen willen zij zoveel mogelijk laaggeletterden helpen met het vinden van een passende taalcursus of cursus om de digitale vaardigheden te verbeteren.

Digi Letter Loket
Om mensen te informeren over de mogelijkheden is begin maart, met steun van Provincie Limburg, het Pop-up Digi Letter Loket gestart. Een reizend loket waar mensen terecht kunnen met alle vragen over beter leren lezen, schrijven en computeren. Ben jij of ken je iemand die moeite heeft met taal, cijfers en de computer en wil je dit graag veranderen? Loop dan gerust binnen, kijk op uw gemak rond, maak een praatje. Niets moet, alles mag. En er is meer mogelijk dan je misschien denkt!

Het Digi Letter Loket is de komende tijd in verschillende wijken/gemeenten aanwezig:
• Geleen, Wijksteunpunt De Linde (Hyacintenlaan 33)
Alle maandagen van 5 maart t/m 20 april, van 13.30-16.00 uur.
• Stein, Buurtcentrum Nieuwdorp (Bergènkenstraat 1)
Alle woensdagen van 5 maart t/m 20 april, van 10.00-12.30 uur.

Andere locaties worden via posters in de wijk bekend gemaakt.

De bibliotheek vervult ‘als wegwijzer’ een belangrijke taak in het bevorderen van geletterdheid en actief burgerschap. Je vindt er een breed cursusaanbod, onder meer gericht op het verbeteren van computervaardigheden of het verbeteren van je kansen bij je zoektocht naar werk. Denk aan de cursussen Klik&Tik, Digisterker of Wegwijs naar Werk. Meer informatie: www.dedomijnen/educatie.

eerdere berichten
aan het zoeken...