Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Workshop en rondleiding expo Over de grens (groepen 4-8)

Niet reserveerbaar

Let op, deze cursus is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele educatie aanbod.

€75
Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst

Let op, deze cursus is reeds verlopen. Bekijk het actuele cursusaanbod op www.dedomijnen.nl/educatie

Tentoonstelling over het ontmoeten van de ander
In ons nieuwe museum in Ligne is nog t/m mei 2017 een tentoonstelling te zien die we van harte willen aanbevelen aan leerkrachten van het basisonderwijs. Het onderwerp van de tentoonstelling en de kunstwerken zelf zijn zeer waardevol voor het onderwijs en aansprekend voor de kinderen.

In de tentoonstelling ‘Over de Grens’ kijken kunstenaars over de grenzen heen en zoeken contact met mensen uit andere culturen en landen. Met tekeningen, foto’s, films en beelden vertellen ze ons over hun ontmoetingen.

Sommigen zoeken het ver weg. Het werk van Roy Villevoye en Jan Dietvorst gaat over Papoea, daar komen ze al jaren en daar maken ze hun kunst over. Jaap de Ruig neemt ons mee naar de Roma in Roemenië, maar ook naar de woonwagenbewoners rondom Sittard. Brele Scholz voelt zich Duits, maar ook Europeaan. De kunstenaars vragen ons door middel van hun kunstwerken om oog en begrip te hebben voor elkaar en niet alleen te denken in ‘Wij’ omdat je daarmee ‘Zij’, de anderen, al snel uitsluit.

Bij deze tentoonstelling bieden we het basisonderwijs een educatieproject aan waarbij de kinderen zowel een actief bezoek brengen aan de tentoonstelling als ook een bijpassende creatieve activiteit doen in ons museumatelier.

Empathie voor de ander
Tijdens het museumbezoek zullen we met de kinderen veel aandacht besteden aan de spannende, meer dan levensgrote gebeeldhouwde hoofden die Brele Scholz heeft gemaakt. De hoofden zijn uit verschillende houtsoorten gemaakt en hebben allemaal een andere gezichtsuitdrukking. Wat de hoofden heel bijzonder maakt is dat er handvaten aan zitten en dat ze open mogen worden geklapt. Je kijkt dan eigenlijk in iemands hoofd. De kunstenares heeft in het hoofd taferelen geschilderd die staan voor wat er in iemand omgaat, vaak is dat niet helemaal in overeenstemming met de buitenkant van de hoofden. Bovendien kunnen de schilderingen ook weer op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. We gaan dus praten over de binnen- en de buitenkant van mensen en over verschillen en overeenkomsten. Bij de atelieropdracht gaan de kinderen werken aan een zelfportretmasker dat zowel een binnen- als een buitenkant heeft.

Woonwagenbewoners
Een ander onderwerp dat aandacht krijgt tijdens het tentoonstellingsbezoek is het leven van de woonwagenbewoners uit Sittard-Geleen. Jaap de Ruig, die zelf lang in een woonwagen woonde, heeft gesprekken met hen gefilmd en heeft hun leven gefotografeerd. Heel bijzonder zijn de miniatuurwoonwagens die zijn nagemaakt van oude familiewagens en die door de woonwagenbewoners worden gekoesterd en bij hoge uitzondering aan het museum zijn uitgeleend.

U kunt uw klas voor deze veelzijdige activiteit inschrijven door een e-mail te sturen naar educatie@dedomijnen.nl
Na inschrijving zal contact met u worden opgenomen om een datum te plannen.

Thema’s: kunst, empathie, andere culturen ver weg en dichtbij.
Duur: het project (atelier + rondleiding) duurt twee uur. Voor lagere klassen kan het ook in 1,5 uur vanwege de spanningsboog.
Periode: t/m 28 mei
Prijs: €75
Groepen: 4 t/m 8

aan het zoeken...