Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Maaltijd van de Geschiedenis

dinsdag 27 oktober 2020 17.15 uur - Filmhuis de Domijnen - Grote zaal

met drie korte lezingen

De Maaltijd van de Geschiedenis is ivm deCOVID19- maatregelen geannuleerd.

De Maaltijd van de Geschiedenis wordt jaarlijks georganiseerd in samenspraak met de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born. Drie korte lezingen worden gehouden rondom het thema Oost-West, waarna een eenvoudige maar voedzame maaltijd wordt geserveerd.   

De lezingen worden gehouden door medewerkers van Erfgoedcentrum De Domijnen. 

Peter Schulpen (senior-archivist bij De Domijnen) vertelt over de Oost-West verbinding van Sittard. Tussen de wereldsteden Keulen en Antwerpen vond in de late Middeleeuwen veel goederentransport plaats. De handelsmetropool aan de Rijn en het Noord-Europees centrum van de zeehandel werden verbonden door drie landwegen die het grondgebied van de huidige provincie Limburg doorkruisten. Een van deze drie wegen liep door Sittard.  

Kitty Jansen (conservator stedelijke historie en archeologie) spreekt over invloeden uit Oost/West op ons eten. Er zijn door onder andere de koloniale ambities van onze voorouders veel nieuwe en andere gerechten ontstaan, maar ook de vele mijnwerkers die naar Geleen kwamen uit alle windstreken brachten hun eigen tradities mee!  

Peer Boselie (gemeente- en regioarchivaris) spreekt tenslotte over de bedevaartgangers die vanuit alle windrichtingen naar Sittard trokken, naar met name de basiliek en het Mariapark en die Sittard tot het ‘Jeruzalem’ van Nederland maakten, met een broederschap van miljoenen leden.

Tickets voor de Maaltijd van de Geschiedenis kunnen t/m 22 oktober via deze site worden gereserveerd.


Entree: €15,00 (normaal) - geannuleerd

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...