Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Lezing door Kelly Krijntjes ‘Niet van Hier’

zondag 25 oktober 2020 10.30 uur - Filmhuis de Domijnen - Grote zaal

Naar schatting zijn in Nederland na de Tweede Oorlog zo’n 8.000 bevrijdingskinderen geboren. Ongeveer 70 van hen groeiden met een donkere huidskleur op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg.  

De acceptatie van deze ‘kinderen van zwarte bevrijders’ verliep niet soepel. Ze werden als kleuters om hun uiterlijk gezien als exotisch, missiekindjes of Amerikaantjes. Als tieners hadden ze het lastig en hun hele leven leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven. Recent kwam een aantal van hen in contact met hun biologische familie in de VS. 
Kelly Krijntjes gaat in de lezing in op de verhalen van deze kinderen en de nagenoeg onbekende deelname van Afro-Amerikaanse soldaten aan de bevrijding van Europa. 

De lezing wordt gevolgd door de vertoning van de documentaire ‘Zwarte Limburgers van filmer Hans Heijnen. Een documentaire van 48 minuten over vijf bevrijdingskinderen in Limburg waarvan de vader een Afro-Amerikaanse soldaat was. 

 

 

 

 

Kelly Krijntjes is Erfgoedconsultent bij het LGOG. Samen met Mieke Kirkels, de schrijfster van het boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’, werkte Kelly Krijntjes aan de website BlackLiberators.nl. 

Hans Heijnen is sinds 1989 actief als documentairemaker. Hoewel hij met zijn onderwerpen het internationale ruim verkent, ligt het grondthema van zijn films bij de kleine menselijke geschiedenissen. 


Entree: €8,00 (normaal) - Bestel kaarten.

Samen veilig naar De Domijnen: bekijk onze richtlijnen

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...