Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
sluiten

Debat: Opstand anno NU o.l.v. Frans Pollux

woensdag 31 oktober 2018 20.00 - 22.00 uur - Erfgoedcentrum
opstand anno nu

Van de Eburonen tot de smartphonedemonstranten

 

Opstand anno NU is het thema van het slotdebat van de Maand van de Geschiedenis. Onder leiding van Frans Pollux debatteren een aantal politici en personen uit het maatschappelijk veld. Geloven mensen nog in idealen? Zijn er nog opstanden? Zo ja, waartegen en hoe worden ze gevoerd? Zo nee, waarom niet?

De ondertitel van de Maand van de Geschiedenis is in Sittard-Geleen: Opstand! Van de Eburonen tot de smartphonedemonstranten. Met name deze laatste categorie is een interessante maatschappelijke ontwikkeling. Vroeger ging opstand over grenzen, macht en identiteit. Wat zijn de thema’s die nu spelen? Zijn het ‘slechts’ proteststemmers, ontevreden mensen, zij die zich afzetten tegen de gevestigde orde of mensen met succes? Wordt er überhaupt nog geprotesteerd? Komen mensen nog uit hun luie stoel? Of is de computer en de smartphone het protestmiddel van nu geworden? Kortom, genoeg om over te debatteren.

Het panel bestaat uit:

Johan van de Beek: onderzoeksjournalist, columnist bij De Limburger en mede-auteur van het boek Sultan en de lokroep van de Jihad.
Bart Jan de Graaf: cultuurhistoricus. Bij het drieluik ‘De Onderstroom’, een tentoonstellingsreeks over de roerige jaren ’60, ’70 en ’80 in de Westelijke Mijnstreek schreef hij de bijbehorende publicatie.
Rene Gabriels, docent filosofie aan de universiteit van Maastricht, gaf afgelopen jaar diverse lezingen over mei 68, en is zelf ook wel recalcitrant, zeker als het gaat om bezuinigingen aan de universiteit.
Mieke Stroeken, lid Amnesty werkgroep Westelijke Mijnstreek, o.a. actief bij Vluchtelingenwerk en werkgroep Mondiaal Beleid.

Uiteraard kun ook jij deelnemen aan het debat. Je bent van harte welkom in ons nieuwe Erfgoedcentrum.

Vanwege de organisatie is het boeken van een gratis kaartje wel verplicht.

maand van de geschiedenis


Entree: gratis (normaal) - Bestel kaarten.

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...