Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
sluiten

Belevingswandeling Luitenant Piepenbrink

zondag 28 oktober 2018 14.00 - 16.00 uur - Erfgoedcentrum
luitenant piepenbrink

Maand van de Geschiedenis – Wandel mee terug in de tijd

 

De Hollandse Luitenant Piepenbrink krijgt heel wat te verstouwen in Sittard in het roerige jaar 1830. Er heerst strijd tussen de Noordelijke (Willem I) en Zuidelijke Nederlanden. Inzet: Limburg en Brabant wel of niet bij België! De Sittardenaren, waar Piepenbrink is gelegerd, hebben duidelijk hun voorkeur.

Op 14 oktober is er een volksoploop, waarbij de ruiten worden ingegooid bij onder anderen vrederechter Russel, dominee Voget en schepen Lünenschlosz. De oproerkraaiers (zo’n 70 man), onder aanvoering van Beusmans, Frencken, barbier Houben en ledigloper Salden, zouden in logement ‘de Kroon’ door Brabantse kooplieden zijn opgeruid. Men hijst de Brabantse vlag en de jeugd zingt revolutieliederen. Hollandse belastingambtenaren worden door 36 soldaten, onder leiding van luitenant Piepenbrink, beveiligd. Piepenbrink vraagt versterking aan zijn overste. Die komt, maar burgemeester Wemans is ontstemd over het rapport van de luitenant en verzoekt om diens overplaatsing.

Op 20 oktober wordt de Onafhankelijksproclamatie van België op het Marktplein afgekondigd. De Hollandse luitenant Piepenbrink, die de aanwezigen voor ‘canaille’ uitscheldt, wordt daarop gemolesteerd door de woedende menigte. Herbergier Jan Beusmans moet de arme luitenant ontzetten. De soldaten van Piepenbrink geven hun wapens af en burgemeester Wemans en vrederechter Russel slagen erin het volk te kalmeren. Sittard hoort bij België!

Op 21 oktober verlaat Luitenant Piepenbrink, begeleid door schepen Roebroek en notaris Pierssens, de stad.

Loop deze zondag mee onder aanvoering van Luitenant Piepenbrink (alias Ron Roumen), die in een vijftal scenes deze roerige tijd verbeeldt. De wandeling duurt ongeveer twee uur en er is een tussenstop in een horecagelegenheid. Ook zijn er interactieve spelopdrachten. Let op: er kunnen maximaal 40 personen meelopen. Koop daarom vooraf je kaartje.

maand van de geschiedenis


Entree: €10,00 (normaal) - Bestel kaarten.

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...