Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Voor Christus

Vuistbijl
Bandkeramische potten
Speelschijfje
Scheermes


Topstuk 1

Vuistbijl

Datering: ca. 115.000 jaar geleden
Vindplaats: Wijlre

Vuistbijl - Permanente Collectie: Voor Christus - Erfgoedcentrum De Domijnen

Deze driehoekige prehistorische vuistbijl is zo’n 115.000 jaar geleden in de buurt van Wijlre achtergelaten. Dit soort vuistbijlen met 2 snijvlakken waren de Zwitserse zakmessen van de prehistorie. Ze werden gebruikt om te snijden, schrapen, schaven, hakken en zagen. Deze vuistbijl is gemaakt en gebruikt door Neanderthalers. De moderne mens (Homo sapiens) leefde toen nog niet in Noordwest-Europa.


Topstuk 2

Bandkeramische potten

Datering: ca. 5000 voor Christus
Vindplaats: Sittard-Geleen

De Bandkeramiekers waren niet alleen de eerste boeren van Nederland, maar ook de eerste pottenbakkers. De prachtige bandvormige versieringsmotieven op hun aardewerk zijn zo typisch, dat ze deze prehistorische cultuur zelfs haar naam hebben gegeven: (Lineaire) Bandkeramiek.
De aardewerken potten werden doorgaans gebruikt om in te koken en om eten in te bewaren en te serveren. Tijdens de voorbereiding van de bouw van Ligne vonden archeologen twee potten die mogelijk om rituele redenen in de beekrand zijn neergelegd (bijvoorbeeld om de goden gunstig te stemmen).


Topstuk 3

Speelschijfje van hoorn uit de bronstijd

Datering: ca. 1100 voor Christus
Vindplaats: De Dominicaan, Sittard

Speelschijfje - Permanente Collectie: Voor Christus - Erfgoedcentrum De Domijnen

Spelletjes spelen is van alle tijden. Dat bewijst dit oude speelschijfje van hoorn. Het werd rond 1100 voor Christus gemaakt uit een hertengewei en gevonden bij een opgraving bij wooncomplex De Dominicaan in Sittard. We weten niet welk spel de mensen van toen hiermee speelden, maar ze hadden er vast veel plezier mee.


Topstuk 4

Scheermes van ijzer

Datering: 1100 tot 500 voor Christus
Vindplaats: Bergerhof, Sittard

Scheermes - Permanente Collectie: Voor Christus - Erfgoedcentrum De Domijnen

Dit ijzeren scheermes stelt archeologen voor raadsels. In het mes is een tekening gekrast. We zien een schip met een mast in de vorm van een paddenstoel, en een zonnemotief. Een dergelijk ‘zonneschip’ speelde waarschijnlijk een rol in de mythologie van de Scandinavische Bronstijdwereld. Maar hoe kan dat? Symboliek uit de Bronstijd op een scheermes uit de Ijzertijd? Werd het gemaakt in de overgangsperiode van Brons- naar IJzertijd? Of is het misschien een vervalsing?

Volgende >

aan het zoeken...