Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Werkgroep Archeologie en De Domijnen werken aan tentoonstelling

publicatiedatum:
vrijdag 15 maart
schervenproject

Romeinse Schervenproject Sittard vraagt provinciale subsidie aan

Gedeputeerde Hans Teunissen toonde zich tijdens zijn werkbezoek vrijdag jl. onder de indruk van het Romeinse schervenproject van de Sittardse werkgroep Archeologie en De Domijnen. Het project is in de race voor een substantiele provinciale subsidie vanuit het programma “Archeologie in de etalage”. Teunissen (met o.a. archeologie in zijn portefeuille) toonde zich oprecht verbaasd over de grote en de impact van het schervenproject.

Sinds 2016 werken tientallen amateurarcheologen en vrijwilligers aan het nummeren, sorteren, puzzelen en verwerken tot voorwerpen van 7.000 a 10.000 scherven die zo’n 2.000 jaar oud zijn. De scherven komen uit een beekbedding die tevoorschijn kwam bij de bouw van o.a. de Odaparking en de Dominicaan aan de Odasingel.

Het project, onder aanvoering van stadsarcheologe Marion Aarts, begon ooit uit als ‘aardigheidje’ maar is intussen uitgegroeid tot een zeer waardevolle aanvulling op bestaande collecties. De scherven en voorwerpen geven nieuwe informatie over het wel en wee van de Romeinen in deze streek. De voorwerpen behoren mogelijk tot een groot Romeins Villaterrein of een Heiligdom. Het project gaat een nieuwe fase in doordat professionele wetenschappers de scherven verder gaan onderzoeken om zo het verhaal erachter tastbaar te krijgen.

De scherven en m.n. de voorwerpen die ervan terug gemaakt zijn, zullen worden tentoongesteld in het Erfgoedcentrum van De Domijnen als onderdeel van een tijdelijke en permanente collectie. Er wordt een educatief programma voor scholen hieromtrent gemaaschervenprojectkt. En delen van de Romeinse collectie zullen op een aantal openbaar toegankelijke plaatsen in Sittard tentoon worden gesteld. Tenslotte wordt er nog een referentiecollectie gemaakt voor studiedoeleinden van amateurarcheologen in binnen- en buitenland.

Kortom, wat begon als een klein project van gepassioneerde amateurarcheologen is uitgegroeid tot een waardevol relevant wetenschappelijk project voor Sittard en de Limburgse en Nationale archeologie van de Romeinse tijd.

 

eerdere berichten
aan het zoeken...