Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Open Monumentendag 2018

publicatiedatum:
maandag 3 september
Open Monumentendag 2018

“In Europa”

Op zaterdag 8 en zondag 9 september zijn in het kader van de landelijke Open Monumentendag 2018 in Sittard-Geleen weer diverse monumentale gebouwen en complexen te bezichtigen. Dit jaar is het thema “In Europa.”

Ieder jaar opnieuw probeert het Comité Open Monumentendag Sittard-Geleen het landelijk thema te vertalen naar de situatie in Sittard, Geleen en Born. Het accent zal dit jaar liggen op wat ons in Europa bindt. Uiteraard met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap.

Boekwerkje
Ieder jaar verschijnt er ook een boekwerkje dat inspeelt op het landelijk thema van de Open Monumentendag. In deze publicatie word aandacht besteed aan vier aspecten die het thema 2018 “In Europa” uitdragen. Deze zijn het religieuze, het sociaaleconomische, het culturele en het militaire aspect. Veel aandacht zal uitgaan naar de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. Als gevolg van de zogeheten ‘Kulturkampf’ (1872-1879) werden in Limburg 53 Duitse kloosters gesticht door 21 verschillende congregaties. Op het grondgebied van onze huidige gemeente vonden vanaf 1875 maar liefst elf vestigingen plaats van kloosterstichtingen. Deze waren afkomstig van verdreven religieuzen uit Duitsland en Frankrijk. Zij vestigden zich in Abshoven, Watersley, Leyenbroek, Grevenbicht, Sittard, Holtum, Lutterade en Geleen. In het boekje is ook een lijst opgenomen met de namen en openingstijden van de te bezichtigen bezienswaardigheden.

Voor en tijdens de Open Monumentendag 2018 is dit boekje op diverse plaatsen in de gemeente gratis verkrijgbaar.

Afhaaladressen informatieboekje
• Born: kassa Kasteelpark Born
• Geleen: boekhandel Bruna Markt 108 Geleen (openingsuren), Marcellinus en Petruskerk Oud-Geleen zaterdag en zondag 12.00-16.00 uur, Biesenhof, Biesenweg 1, zondag tijdens openingsuren, museum Buro Pinkpop, Raadhuisstraat Geleen.op zaterdag 11.00-17.00 uur, bibliotheek Herenhof 1 en tijdens de presentatie op vrijdagnamiddag 7 september in gebouw Heemkundevereniging Geleen aan de Jupiterstraat 35.
• Limbricht: Oude Salviuskerk, zondag 11.00-17.00 uur
• Munstergeleen: Pater Karel Museum zaterdag 14.00-17.00 uur en zondag 14.00-17.00 uur
• Sittard:kerken binnenstad, VVV Limburg winkel in de Rosmolenstraat tijdens openingsuren, Erfgoedcentrum Kapittelstraat.6 op zaterdag en zondag 11:00 tot 17:00 uur en bibliotheek Ligne 2 op zaterdag 8 september 10.00-15.00 uur

Klik hier voor het boekje

Klik hier voor de lijst van open monumenten

eerdere berichten
aan het zoeken...