Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Zwaartekrachtsgolven en de Einstein Telescoop

dinsdag 02 maart 2021 20.00 - 21.30 uur - online

Studium Generale lezing Gideon Koekoek

De eerste meting van zwaartekrachtsgolven was in 2015 wereldnieuws: deze rimpelingen van de ruimte en tijd ontstaan wanneer zware massa’s in het diepe heelal op elkaar botsen, en waren ruim een eeuw geleden al voorspeld door Einstein. In 2021 zijn er vele tientallen zwaartekrachtsgolven gemeten: zwarte gaten, neutronensterren, verleden en toekomst van het Heelal worden nu gemeten met een ongekende precisie.

De gedroomde vervolgstap van zwaartekrachtsgolfdetectie is de zogenaamde Einstein Telescoop, die mogelijk in Zuid-Limburg zal worden gebouwd.

In deze lezing legt Dr. Gideon Koekoek het principe uit van zwaartekrachtsgolven, de ontdekkingen die er mee zijn gedaan, en zal hij ingaan op het verwezenlijken van de Einstein Telescoop.

De lezing wordt online via Zoom gegeven.
Onderstaande link is de aanmeldlink:

https://maastrichtuniversity.zoom.us/webinar/register/WN_UJdSHBHfSFmWG2bwK-Fbhg

Dr. Gideon Koekoek is universitair docent bij het Maastricht Science Programme, waar hij colleges geeft in theoretische natuurkunde, bijdraagt aan het curriculum, en onderzoek doet op het gebied van gravitatiegolven, in nauwe samenwerking met Nikhef (het nationaal instituut voor subatomaire fysica) en de LIGO/Virgo collaboratie (het wereldwijde samenwerkingsverband voor onderzoek naar gravitatiegolven en hun detectie).

De lezing maakt deel uit van een serie lezingen die in samenwerking met Studium Generale Maastricht aangeboden worden door De Domijnen. Wetenschappers van Universiteit Maastricht verzorgen de presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Raadpleeg de agenda onder www.dedomijnen.nl/bibliotheek voor toekomstige lezingen.


Entree: gratis (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...