Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Schrijversbezoek: Lieve Joris

dinsdag 29 januari 2019 19.30 uur - Bibliotheek Ligne Sittard
Lieve Joris

Terug naar Neerpelt

 

Op 20 september 2018 verscheen Terug naar Neerpelt. Op haar negentiende trok Lieve Joris de wereld in. Het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa, Azië – jarenlang verdiepte ze zich in de levens van de mensen die ze onderweg ontmoette.

In haar nieuwe boek keert zij terug naar het Vlaanderen van haar jeugd, naar het huis aan het kanaal in Neerpelt waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen, en vertelt het verhaal waar ze al die tijd omheen reisde. “Fonny was nummer drie. Hildeke was nummer zeven. Hij, al vroeg verslaafd aan drugs, was de broer tegen wie je je moest beschermen. Zij, geboren met het syndroom van Down, de zus die je wilde beschermen.”

Lieve Joris’ eerdere werk voert ons het hart van complexe landen binnen, maar ook van de angsten en dromen van hun bewoners. Zij is een gewetensvol en onversaagd reiziger die zich vastbijt in haar onderwerp en vaak een blijvende band aangaat met haar hoofdpersonages. België’s oud-kolonie Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre. In Op de vleugels van de draak gaat Lieve Joris op zoek naar de relatie tussen China en Afrika. Ook de Arabische wereld oefent een grote aantrekkingskracht op haar uit. De poorten van Damascus, waarin Joris haar vriendschap beschrijft met de Syrische Hala, is vandaag actueler dan ooit.

“Lieve Joris rekent de halve wereld tot haar dorp. Daarin schuilt de universele en persoonlijke kracht van haar boeken,” schreef Maarten Asscher in Ons Erfdeel. Over haar nieuwe boek Terug naar Neerpelt schreef hij in een brief aan de auteur: “Je hebt het paradijs van je jeugd geëerd en bent de slangen niet uit de weg gegaan.” Joris’ werk is vertaald in het Catalaans, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Noors, Pools, Turks en Spaans.


Entree: €6,00 (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...