Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Nationale Voorleesdagen 2022

woensdag 26 januari 2022 00.00 uur t/m zaterdag 05 februari 2022 00:00 uur - alle bibliotheeklocaties

26 januari t/m 5 februari

Traditiegetrouw hebben we in januari volop aandacht voor voorlezen en dit jaar vieren we voor de 19e keer De Nationale Voorleesdagen. Het wordt een monsterlijk goede campagne waarin het Prentenboek van het Jaar Maar eerst ving ik een monster centraal staat. Een week met extra veel voorleesplezier als je tijdens de Voorleesdagen je kleintje gratis lid maakt van de bibliotheek, want dan krijg je een lief schattig monster vingerpoppetjes cadeau (op=op) én maak je ook nog eens kans op het winnen van een prachtig voorleesboek.


Maak je kleintje gratis lid en ontvang een vingerpoppetje

Tijdens de Nationale Voorleesdagen maken we het extra aantrekkelijk je kindje lid te maken van Bibliotheek De Domijnen. Het lidmaatschap is dan helemaal gratis voor 0 t/m 6 jarige kinderen, want je betaalt dan ook geen inschrijfgeld. Je ontvangt bij inschrijven een schattig vingerpoppetje cadeau van het monster uit Maar eerst ving ik een monster (zolang de voorraad strekt) én onder alle nieuw ingeschreven jeugdleden wordt in elke locatie een prachtig voorleesboek verloot. Grijp dus nu je kans en gun jou en je kleintje veel mooie voorleesmomenten samen. Want voorlezen maakt je leuker én het heeft een positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip van je kleintje.

 

Voorleesontbijt

Normaal gesproken zouden ook bij onze bibliotheken de voorleesdagen starten met een Voorleesontbijt. In verband met de berichtgeving van de Rijksoverheid mbt Covid zal het Voorleesontbijt niet op de gebruikelijke manier in de bibliotheek kunnen plaatsvinden. Dat vinden we natuurlijk jammer, maar we hebben contact met de scholen die zich aangemeld hebben om het voorleesontbijt op school of op een later tijdstip te organiseren.

 

Voorlezen uit de Boekenschatkist

We zijn blij dat we onze Boekenschatkist weer kunnen openen en weer lekker kunnen voorlezen uit onze mooiste boeken voor de allerkleinsten. Tijdens de Nationale Voorleesdagen lezen we voor in Bibliotheek Ligne en in Beek van 14.00 tot 14.30 uur. Natuurlijk wordt dat een prachtig prentenboek uit de Prentenboeken Top 10, of misschien wel het Prentenboek van het Jaar. Kom ook luisteren met je kleintje of kleinkindje, deelname is gratis!

 

Prentenboek van het Jaar

Het prentenboek Maar eerst ving ik een monster van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer hoort bij de Prentenboeken Top Tien en staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022. Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen.

Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. Je blijft monsters in alle soorten en maten kijken en ontdekken en het voorleesplezier spat ervan af. En is het verhaal uit? Dan begin je gewoon weer van voren af aan.

Over de schrijver Tjibbe Veldkamp


Tjibbe Veldkamp (1962) schrijft prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en jeugdromans. Hij is zeer succesvol met zijn prentenboeken over Agent en Boef en won al drie Zilveren Griffels. Samen met Kees de Boer maakte hij Bert en Bart redden de wereld, het Kinderboekenweekgeschenk van 2011. Meer weten over Tjibbe? Kijk hier.

Over de illustrator Kees de Boer


Kees de Boer (1965) is illustrator en striptekenaar. Hij begon zijn stripcarrière bij Eppo en Wordt vervolgd. Inmiddels verschijnen zijn strips in allerlei verschillende tijdschriften. Sinds 1996 tekent hij ook voor kinderboeken. Met zijn illustraties is hij hofleverancier van de boeken van Tjibbe Veldkamp. Bekijk hier de blogspot van Kees de Boer.

 

Prentenboeken Top 10

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft een Prentenboek Top 10 samengesteld. Deze Top 10 helpt ouders bij het kiezen van boeken bij de leeftijd van hun kind en de gekozen boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen. Informatie over de gekozen prentenboeken is te vinden op de Hebban website.

 

Mediatafels

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers en is net als lezen belangrijk voor de taalontwikkeling, het prikkelt de fantasie maar het is vooral ook heel leuk.
In onze bibliotheken liggen de mooiste prenten- en voorleesboeken op de displays voor je klaar. Neem eens een kijkje bij de uitgestalde keuze, vraag advies aan onze medewerkers en lees een extra boek voor tijdens de Nationale Voorleesdagen.

 

Voorleestips

Voorlezen wordt nóg leuker als je gebruik maakt van de tips die Hebban voor je klaar heeft gezet. Bekijk de voorleestips hier en beleef nog meer plezier aan het voorlezen.

Veel voorleesplezier!

 

 


Entree: gratis (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...