Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Nationale Voorleesdagen 2021

woensdag 20 januari 2021 00.00 uur t/m zaterdag 30 januari 2021 00:00 uur - alle bibliotheeklocaties

20 t/m 30 januari

De Nationale Voorleesdagen vinden dit jaar van 20 t/m 30 januari plaats. Een campagne om het belang van voorlezen aan peuters en kleuters te onderstrepen, want voorlezen is leuk en nuttig. Het versterkt de band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling en schoolprestaties. Voorlezen maakt je leuker en heeft een positief effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip. Juist in deze tijd waarin veel gezinnen met elkaar thuis zijn door het coronavirus is er volop gelegenheid om voor te lezen.

Activiteiten

Gebruikelijk gaan De voorleesdagen van start met het Nationale Voorleesontbijt en er worden voorleesactiviteiten georganiseerd in de bibliotheken. Vanwege de corona-maatregelen en de onzekerheid over de duur van de huidige lockdown is het dit jaar niet mogelijk activiteiten in onze vestigingen te organiseren. In plaats daarvan brengen we de activiteit bij je thuis, digitaal.

Filmpjes
Goud Verteltheater maakt voor ons twee leuke filmpjes, geïnspireerd op twee prentenboeken: Coco kan het!, gekozen tot Prentenboek van het Jaar en Wat rijmt er op stoep?, een van de prentenboeken uit de Top 10.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen kun je de filmpjes hier bekijken.

Landelijke start met online voorleesontbijt
Een digitaal voorleesontbijt met H.K.H. Prinses Laurentien, te zien in het programma Zin in Zappelin.
H.K.H. Prinses Laurentien gaat in het programma middels een videocall 25 kinderen voorlezen die thuis op de bank zitten.
De aflevering Voorlezen is woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur te zien bij NPO Zappelin op NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur.
En vanaf 8.00 uur is de voorleesvideo op de website van de nationale voorleesdagen te bekijken!

Maak je kindje gratis lid en ontvang een presentje

Wij vinden het heel fijn als ook jouw peuter of kleuter lid is van Bibliotheek De Domijnen. De Nationale Voorleesdagen zijn dan ook hét moment om je kleintje in te schrijven, want je  krijgt bij inschrijving een schattig vingerpoppetje van Coco cadeau en ontvangt het bibliotheekpasje helemaal gratis, want de inschrijfbijdrage nemen wij voor onze rekening. Lid worden loont dus en levert veel (voorlees)plezier op voor je kleintje.

Zijn onze vestigingen nog gesloten tijdens de Voorleesdagen? Geen nood, je kindje lid maken kan ook via e-mail of telefonisch. Stuur een e-mail naar bibliotheek@dedomijnen.nl of bel tussen 9:00 en 13:00 uur met telefoonnummer 088-5995600 en geef de gegevens door van je kind en bibliotheeklocatie van je keuze. Wij maken vervolgens het bibliotheekpasje voor je klaar en tijdens de beperkte openstelling, maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur en vanaf 23 januari ook op zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur (muv Amstenrade), kun je het pasje én gratis vingerpoppetje dan afhalen in de vestiging van je keuze. Op verzoek wordt er ook een verrassingspakket samengesteld, zodat je meteen kunt beginnen met voorlezen.

Prentenboek van het jaar en prentenboeken top 10

Welk voorleesboek kies je uit het grote aanbod? De Prentenboek Top 10 en het Prentenboek van het Jaar bieden extra inspiratie. Het zijn alle boeken die behalve een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties voldoende aanknopingspunten bieden voor interactie met peuters en verwerking in hun spel. Prentenboek van het Jaar is Coco kan het! van schrijfster Loes Riphagen. Uit het overstelpende aanbod maakt een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een selectie: de Prentenboek Top 10 2021. Welke boeken er in de Prentenboeken Top 10 staan bekijk je hier.

Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen kun je hier vinden.
Meer informatie over Loes Riphagen en het Prentenboek van het Jaar staat hier.

Tijdens de Voorleesdagen is een lied te beluisteren dat gemaakt is naar aanleiding van het boek. Het lied is geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten en gezongen door Gerson Main.⁠ Met de sing-a-long versie kun je gezellig meezingen met je kleintje.


Locatie: alle bibliotheeklocaties

aan het zoeken...