Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
sluiten

Nationale Boekenweek

zaterdag 10 maart 2018 00.00 uur t/m zondag 18 maart 2018 00:00 uur

‘En toch is alles wat we doen natuur’; thema 2018

De Nationale Boekenweek is van 10 tot en met 18 maart met leuke en interessante lees- en doe-activiteiten landelijk maar ook in Sittard-Geleen, Beek, Stein, Schinnen en Echt-Susteren.

Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto voor het thema van dit jaar. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee.

Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk en Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay.

 

griet op de beeckHet thema van de Nationale Boekenweek is niet zomaar gekozen. Natuur is terug te vinden in de hedendaagse literatuur, zoals: Grip (Stephan Enter), Leven van Pi (Yann Martel) en in Zeitoun (Dave Eggers), maar ook in klassiekers als Nooit meer slapen (W.F.Th. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Solar (Ian McEwan) en Smeltend ijs (Ilja Trojanow) zijn literaire verhalen over bedreiging van natuur en klimaat. De typische Hollandse landschappen spelen een literaire hoofdrol in Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker).

En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren. Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”.jan terlouw

Wat is er allemaal te doen tijdens de Nationale Boekenweek bij De Domijnen?

Themastands
In alle bibliotheekvestigingen aandacht voor de boekenweek middels stands rondom het thema, met media, speciale boekenweekmagazine, literaire landkaart (op = op)

Ledenwerfactie
Voor nieuwe leden kans op een gratis kaartje voor een natuurfilm die in april in Filmhuis De Domijnen draait. Onder de mensen die tijdens de Nationale Boekenweek lid worden van de bibliotheek worden 15 vrijkaartjes verloot.

Schrijvers
Schrijversbezoeken van Benedict Wells (dinsdag 13 maart – 20.00 uur) in de grote filmzaal van Filmhuis De Domijnen en Tommy Wieringa (zaterdag 17 maart – 15.00 uur) in de kleine zaal van Schouwburg De Domijnen. Bestel nu uw kaartjes want vol = vol.

Natuurfotografie
Je kunt de natuur in met drie bekende fotografen om met hun oog en door hun lens op een andere manier te kijken naar de natuur(fotografie). Op 10 maart wandelt Sjef Frijns vanaf de Biesenhof de natuur in, op 11 maart doet Karin Claus dit vanaf Kasteelpark Elsloo en op 16 maart vertrekt Bob Luijks vanaf de Bosweg in Echt-Susteren.

Theater en film
In Schouwburg De Domijnen speelt op woensdag 14 maart de voorstelling: Vele hemels boven de zevende, naar het boek van Griet op de Beeck, schrijfster van het Boekenweekgeschenk. Ook draait in deze periode in ons filmhuis de gelijknamige film. Kaartjes zijn via deze website te koop.

Landelijke NS-actie
Op vertoon van het boekenweekgeschenk (cadeau in de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken) kunnen mensen op zondag 18 maart gratis reizen met de trein.


Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...