Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Limburgse adel 1940-1945… louter foute personages?

dinsdag 10 december 2019 19.30 uur - Filmhuis de Domijnen - Kleine zaal

Lezing van Lou Heynens

In de lezing Limburgse adel 1940-1945 … louter foute personages? verkent Lou Heynens de dubieuze relatie van de adel met het fascisme en het nazisme.

Wegens ziekte is de lezing helaas geannuleerd. 

In Hitlers Derde Rijk was de adel al in een vroeg stadium (vóór 1930) en masse in Nazi-vaarwater terecht gekomen. Ook in Limburg was er reden te over om de overstap te maken. Talrijke lieden van adel lieten zich besmetten met het veelbelovende virus, wat na de oorlog reden gaf tot ‘zuivering’ of ‘ontvijanding’(Entnazifizierung), wat blijkens archiefonderzoek niet zonder beschamende leugens of manipulatie is gegaan. Maar ook het zwijgend wegkijken, de dubbele agenda’s, doet op een ironische wijze denken aan de oproep van de profeet Jesaja 32:8: “Maar de edele bedenkt edele daden en staat voor wat edel is”. “Adel verplicht tot edel gedrag”, maar lijkt tijdens de oorlogsjaren aan dovemansoren gericht, als de toenmalige Voorzitter van de Hoge Raad van Adel, mr. F.W.B. baron van Lynden (1918-2000), deze logische gevolgtrekking nog eens tijdens een interview met het Leidsch Dagblad in 1987 onderstreept en de wereld instuurt. De baron, insider en wetend wat er na opening van de archieven, nog allemaal aan het licht dreigt te komen, dringt aan op herbezinning op wat men adelsidentiteit pleegt te noemen.

Lou Heynens is publicist en beeldend kunstenaar, met het eeuwigdurende gevoel dat wat hij publiek maakt, nooit goed genoeg is. Hij publiceerde over kastelen en adel met als centraal kernthema ‘hoe edel is de adel?’.  Van zijn hand verschenen o.a.: Kastelen in Zuid-Limburg. In hernieuwde glans (Zutphen 2005), Als de hengst glimlacht … Over adel en andere vreemde zaken (Zutphen 2006) Adel in ‘Limburg’ of de Limburgse adel. Geschiedenis en Repertorium (Maastricht 2008), Geconfisqueerd als ‘vijandelijk vermogen. Dossier Limburgse kastelen (Valkenburg 2014), De oorlogsgouverneur van Limburg. Maximiliaangraaf de Marchant et d’Ansembourg (Soesterberg 2015) en Christine, nadagen van een eigenzinnige “koningin” : gravin Rudolf de Marchant et d’Ansembourg – de Loë-Imstenraedt (Gulpen 2019).  Heynens maakte in 2001 zijn tv-debut in het NCRV-programma DE STOEL van Rik Felderhof; zijn filmdebut volgde in 2002 in de Oostenrijks-Poolse productie DIE POLNISCHE HABSBURGER onder regie van Piotr Szalsza bij TV 3 SAT.

Dinsdag 10 december | aanvang 19:30 uur | Locatie: kleine zaal filmhuis
Prijs: € 10 (combinatieticket voor bezoek tentoonstelling Bruin, grijs of zwart en lezing + in pauze gratis drankje)


Entree: €10,00 (normaal) - geannuleerd

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...