Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Lezing Jos Bours

dinsdag 17 mei 2022 19.30 uur - Filmhuis de Domijnen - Grote zaal

Opeens geen grenzen meer

Jos Bours geeft in Filmhuis De Domijnen een lezing over zijn nieuwste boek Opeens geen grenzen meer, dat gaat over angst, geweld en (vrouwen)haat bij Duitse mannen na de Eerste Wereldoorlog. De schrijver bespreekt dit thema in relatie tot de huidige tijd.

Jos Bours (*Schinnen 1946) werkte als schrijver bij de eerste Community Theatergroep van Nederland: Stut Theater. Daar schreef hij toneelteksten over ervaringen en dilemma’s van mensen uit de Utrechtse volkswijken op basis van interviews met hen. Die toneelstukken werden door de buurtbewoners opgevoerd. Over dit werk publiceerde hij ook beschouwende boeken. Na zijn pensionering schreef hij twee romans, die zich in Zuid Limburg afspelen: De jongens van het Glaspaleis (2014) en Duvelsprie (2018).

In zijn nieuwste boek dat in mei 2022 verschijnt, Opeens geen grenzen meer, onderzoekt hij wat gewelddadige Duitse jonge mannen na de Eerste Wereldoorlog kan hebben bezield. Bij dat onderzoek viel hem iets op: hij trof geweldfantasieën tegenover de oudere generatie en –opvallend veel- vrouwenhaat aan niet alleen bij bijvoorbeeld extreemrechtse vrijkorpsofficieren, maar ook bij anarchistische en linkse kunstenaars als Brecht, Dix en Grosz, toch bepaald geen nazi’s avant la lettre.

‘De vrouwen zijn het ergste en je kan niet zomaar je vuist in hun smoelwerkjes planten’, schrijft een 17-jarige vrijkorpsofficier. Otto Dix schenkt zijn vrouw voor haar verjaardag een schilderij van een verkrachting. George Grosz laat een foto maken van zichzelf als Jack de Ripper, die zijn vrouw aan het mes wil rijgen. En de 23 jarige Bertolt Brecht beschrijft in een briljant gedicht tot in de details hoe een meisje dat is verdronken, in het water langzaam rottend uit elkaar valt. De mannen hebben de oorlog verloren, ze verliezen terrein in de straten en openbare gelegenheden, waar vrouwen zich opeens zonder schroom manifesteren. Dit alles bedreigt hun persoonlijke en morele grenzen. Die angsten en lichamelijk gevoelde onzekerheden gaan ze te lijf met mannelijke hardheid en gewelddadige verlossingstheorieën. Mannen die hun culturele dominantie verliezen – doet dat niet denken aan de nodige jonge mannen die vandaag de dag geëmancipeerde vrouwen feminazi’s noemen, die hun seksualiteit niet meer verstoppen en hun zonen met hun politieke correctheid overheersen? En zijn er ook vandaag niet steeds meer mannen, die geweld niet uitsluiten?

In zijn lezing op 17 mei met het nodige beeld- en muziekmateriaal zal de schrijver uitgebreid ingaan op dit thema. Want ja – ook hij zelf herkende nogal wat van die mannelijke gevoelens van honderd jaar geleden. Ook hij kwam met zijn linkse generatie in de jaren zestig en zeventig in opstand tegen de wereld van de vaders. Ook hij streefde radicaal naar een vaag, maar zuiver ideaal. En had intussen steeds meer ruzies met vriendinnen over zijn ingesloten binnenwereld.

De avond op 17 mei is georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Krings. Er is een boekenstand, waar je boeken kunt aankopen en de schrijver zal boeken signeren.
Inloop vanaf 19.00 uur.

De entree bedraagt €7,50 en abonnees op de nieuwsbrief van De Domijnen en Boekhandel Krings betalen € 5,-. De kortingscode wordt via de nieuwsbrief gecommuniceerd.

Meer informatie over schrijver Jos Bours is hier te lezen.

 


Entree: €7,50 (normaal) - Bestel kaarten.

aan het zoeken...