Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Kinderboekenweek 2021

woensdag 06 oktober 2021 09.00 uur t/m zondag 17 oktober 2021 00:00 uur - alle bibliotheeklocaties

Worden wat je wil

Van 6 oktober tot en met 17 oktober 2021 is het weer Kinderboekenweek! Van astronaut tot dokter en van zangeres tot YouTuber; deze keer staat de Kinderboekenweek in het teken van dromen over later. Worden wat je wil is het thema. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen te fantaseren. Om er een feestelijke week van te maken, heeft De Domijnen weer een groot aantal activiteiten georganiseerd, zoals een beroepenmiddag, diverse games, voorlezen en knutselen, theater en film én je kunt gratis lid worden (tot 18 jr.). Jij komt toch zeker ook!

Openingsmiddag

Beroepenmiddag woensdag 6 oktober 14.00 tot 16.00 uur
Locatie Amstenrade 15.00 tot 17.00 uur
Tijdens de openingsmiddag vertellen verschillende mensen waarom hun beroep het allerleukst is. En als je droomt om brandweerman/vrouw of politieman/vrouw te worden, neem dan een kijkje in een echte grote brandweerwagen of politieauto op het Ligneplein. Overige beroepen die je in Bibliotheek Ligne op 6 oktober kunt aantreffen zijn o.a.: kunstenaar, danseressen van Danzaira en boekhandelaar en een medewerker van Totalis komt vertellen over een technisch beroep. Ook is Werkgroep Archeologie Sittard (WAS) aanwezig om je meer te vertellen over het beroep archeoloog.

Ook in de overige bibliotheeklocaties staan op 6 oktober beroepen centraal.
In Geleen komt een dierenarts
In Echt een ondernemer
In Amstenrade kun je van 15.00 tot 17.00 uur kennismaken met het beroep verpleegster en komt een archeoloog over zijn werk vertellen.
In Beek komt de brandweer, politie, schrijfster Esther Walraven en een buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand (BABS).
In Born kun je ontwerpster en illustratrice Pauline Meijer ontmoeten die vertelt over haar beroep.
In Stein ontmoet je een archeoloog, een BOA en twee cameramannen van Streekomroep Bie Os.

Rik Peters, auteur van oa Hotel Habbekrats, leest tijdens de opening van de Kinderboekenweek voor in Bibliotheek Ligne.
Illustrator Federico van Lunter geeft na afloop een tekenworkshop in Bibliotheek Ligne en je kunt tussen 14.00 en 16.00 uur in Bibliotheek Ligne een leuke foto van jezelf maken bij de photobooth, waar je in de verkleedkist, die door Kidsmaatje speciaal voor deze middag beschikbaar is gesteld, tal van uniformen aantreft. Ook andere accessoires liggen voor je klaar om een mooie foto van jezelf te maken.

 

Beroepenspel Wil jij een drakentemmer worden?

In dit spel dat je op jouw eigen smartphone of een tablet speelt, kom je terecht in een aantal werelden waarin je verschillende beroepen tegenkomt. Een mix van echte beroepen, zoals een dierenarts en rare beroepen, zoals de drakenkweker. Je leert wat de beroepen inhouden en wat er zoal bij komt kijken om dat werk te doen.
Leeftijd 8 t/m 12 jaar
Tijdens de Kinderboekenweek gedurende de openingstijden in al onze bibliotheeklocaties te spelen.

Mysteriespel

Er gebeuren een aantal vreemde dingen en jij moet uitvogelen wat er aan de hand is. De eigenaardige bal, de verloren camera, het geheim van het onzichtbare drankje en het op hol geslagen huis… Er moet een verklaring voor zijn. Door hints te verzamelen en de juiste beroepen in de juiste situatie te kiezen, kom je telkens een stapje dichter bij de oplossing.
Leeftijd 8 t/m 12 jaar
Tijdens de Kinderboekenweek gedurende de openingstijden in al onze bibliotheeklocaties te spelen.

Greenscreen en game Worden wat je wil

Door middel van een aantal grappige vragen kom je via deze game uit op een beroep dat het beste bij je past. Natuurlijk is dat een beroep dat voorkomt in een leuk kinderboek. Je kunt dan met een door jou gekozen voorwerp (dat mag je ook van thuis meenemen) op de foto met het greenscreen. Er ligt allerlei leuks voor je klaar. Of je gaat als hoofdrolspeler uit je favoriete boek!
Je kunt je zelfs verkleden in een beroepsuniform. In de verkleedkist, die door Kidsmaatje (www.kidsmaatje.nl) beschikbaar is gesteld, zitten tal van uniformen. Zoek jouw favoriet maar uit!
Leeftijd game 8 t/m 12 jaar

Locaties
Amstenrade: 8 oktober, 15.30-16.30
Beek: 14 oktober, 15.30-16.30
Born: 16 oktober, 11.00-12.00
Echt: 15 oktober: 15.30-16.30
Geleen: 9 oktober, 11.00-12.00
Sittard: 12 oktober, 15.30-16.30
Stein: 9 oktober, 14.00-15.00

Voorlezen en knutselen

In alle bibliotheekvestigingen staan knutselactiviteiten en voorleesmomenten gepland. We hebben Agent en Boef en de Boefagent voor je uitgezocht en gaan ook knutselen naar aanleiding van dit boek.
Aanmelden kan onder vermelding van je naam en de locatie waar je deel wil nemen via bibliotheek@dedomijnen.nl, telefonisch via 088-5995600 of aan de balie van de bibliotheek van je keuze.

Locaties
Amstenrade: 13 oktober, 15.00-16.00
Beek: 9 oktober, 14.00-15.00
Born: 13 oktober, 14.00-15.00
Echt: 8 oktober: 16.00-17.00
Geleen: 13 oktober, 14.00-15.00
Sittard: 16 oktober, 11.00-12.00
Stein: 13 oktober, 14.00-15.00

Kleurplaat en Pixie kinderboek

Je kunt bij al onze bibliotheekvestigingen en leeswinkels de Kinderboekenweek-kleurplaat ophalen. Als jij de kleurplaat tijdens de Kinderboekenweek inlevert bij een van onze bibliotheken krijg jij een Pixie-boekje cadeau (op=op).

Gratis lid worden

Als je tijdens de Kinderboekenweek lid wordt van de bibliotheek betaal je geen abonnementsgeld én geen inschrijfgeld (tot 18 jaar). Dus je wordt helemaal GRATIS lid tot je 18e!


OVERIGE ACTIVITEITEN

Vet Kindercabaret – Kapot VET

Een muzikale, bonte energieboost, met knettergekke acts en VETte humor.
Schouwburg De Domijnen, 17 oktober, 14.00 uur
Deze voorstelling levert het bewijs dat muziekles niet voor iedereen is weggelegd, dat je ouders niet moeten dabben, dat ze VET vaak ongelijk hebben en dat bedtijd een stom woord is. Meer informatie over deze voorstelling en tickets boeken kan hier.

Kinderpodcast-battle

De Kinderpodcast-battle is een landelijke wedstrijd. Misschien heb jij wel de workshop Kinderpodcast maken van Rick Vechel gevolgd in juli? Of heb je alleen meegedaan aan de wedstrijd. Dan wordt het in september een spannende tijd voor jou. De landelijke jury beslist namelijk vlak voor de Kinderboekenweek wie de winnaar is! Dus misschien heb jij wel naast de eeuwige roem ook nog een leuke prijs gewonnen.

Film

In Filmhuis De Domijnen hebben we tijdens de Kinderboekenweek natuurlijk ook een leuke kinderfilm geprogrammeerd.
Op zaterdag 16 oktober kun je om 16.00 uur gaan kijken naar Calamity.
Calamity vertelt op prachtig geanimeerde wijze hoe de jonge Martha Jane Cannary uitgroeide tot de legendarische ‘Calamity’ Jane. Een eigenzinnige held die haar eigen plan trekt in de tijd van het Wilde Westen. Calamity was de openingsfilm van Cinekid 2020 en won daar de juryprijs voor Beste Kinderfilm.
Nederlands gesproken – 85 min – animatie, familiefilm.
Meer informatie en tickets boek je hier.

Meer over de landelijke campagne Kinderboekenweek lees je hier.

Foto’s Maikel Thijssen


Kinderboekenweekgedicht 2021 Joke van Leeuwen


Entree: gratis (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...