Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Gebrook in andere tijden

zaterdag 25 juni 2022 14.00 uur - Leeswinkel Echt

Boekpresentatie Michel van Smoorenburg

Op zaterdag 25 juni presenteert Michel van Smoorenburg zijn boek Gebrook in andere tijden in de bibliotheeklocatie te Echt, waar het eerste boek aan wethouder Inge Minkenberg van het College van B&W van Echt zal worden overhandigd.


In dit boek over Gebrook (Gebroek), een gehucht van 225 inwoners vlak bij Echt, staan persoonlijke verhalen en herinneringen centraal. Het boek gaat over het alledaagse leven van vroeger: wat men op de boterham at, het kattenkwaad dat men uithaalde, de spelletjes die men speelde en de viering van Sinterklaas.
Er zijn tien (oud-) bewoners geïnterviewd, die uit eigen belevenissen en uit de verhalen van hun (groot)ouders hebben geput. Het boek gaat terug tot de 19de eeuw, waarbij de bouw van de Sint-Annakapel in 1896 als een historisch ijkpunt wordt gezien.

Jan Sevriens: “Wanneer er een nieuwe lading afval door De Zuul werd gebracht naar de stortplaats, werd dit goed in de gaten gehouden, want soms zat er nog iets bruikbaars bij. We vonden van alles, zoals lepels, messen, ijzer, kapot speelgoed, potjes met nog statiegeld en konijnenvellen. Het ijzer en de konijnenvellen verkochten we voor een extra zakcentje.”
Sybilla Meuwissen over de stortplaats: “Of die keer, dat er een lading ijsjes werd afgeleverd vanuit de ijsfabriek. De koelcel was uitgevallen, maar de zachte ijsjes smaakten nog goed!”

‘De kènjer van de stort’ werden de kinderen van Gebrook in vroeger tijden wel geringschattend genoemd. In de decennia daarna verbeterde het imago van Gebrook. Daar heeft het opknappen van de kapel in de jaren zeventig en de komst van de buurtvereniging een belangrijke rol bij gespeeld. Het is een buurtvereniging, waarbij vele activiteiten voor jong en oud werden en worden georganiseerd. Gebrook staat inmiddels bekend als een hechte gemeenschap, waar het prettig toeven is.

Michel van Smoorenburg woont sinds 1997 in Gebrook en is sinds 2002 bestuurslid van Buurtvereniging Gebrook. Michel werkt bij het UWV als arbeidsmarktanalist en heeft geen ervaring in de journalistiek. Hij heeft wel interesse in mensen en geschiedenis. Met deze uitgangspunten is hij vol enthousiasme op pad gegaan om tien (oud-)bewoners te interviewen.

Het boek is tijdens de boekpresentatie te koop of te bestellen door €22,50 over te maken op rek.nr NL98 RABO 0113 1034 92 van Buurtvereniging Gebrook o.v.v. het adres. Verzendkosten € 7,50.

 


Entree: gratis (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...