Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
sluiten

Over bibliotheek

Kom de wereld ontdekken!

Wij nodigen u uit om de wereld te komen ontdekken. Loop eens binnen bij de bibliotheken van De Domijnen in de Westelijke Mijnstreek en Echt-Susteren. En duik in een tijdschrift of een krant, verdwaal in een boek en pak meteen een expositie mee. Zo gaat er een wereld voor u open. U bent ook van harte welkom als u geen lid bent.

Zoekt u antwoord op een bepaalde vraag? Maak dan gebruik van onze schatkamer vol informatie, al dan niet digitaal. Ook handig: internet en wifi zijn gratis in alle vestigingen. Of volg een boeiende cursus of workshop. Ook kunt u contact opnemen met één van onze vestigingen.

Aanbod

U vindt een groot aanbod aan romans en jeugdboeken in diverse genres, grootletterboeken, luister- en meeleesboeken, daisy-rom’s, tijdschriften, dagbladen, dvd’s, informatieve boeken, databanken, talencursussen en themakoffers. Vanaf september 2016 is onze vestiging in Sittard in Ligne gevestigd en kunt u ook gebruik maken van een gedeelte van de collectie media van Zuyd Hogeschool. Let op: de media van Zuyd Hogeschool kunnen een andere uitleentermijn hebben als de media van Bibliotheek De Domijnen te Sittard. Heeft u iets nodig dat De Domijnen niet in de collectie heeft? Dan vragen wij dit tegen een kleine vergoeding graag ergens anders voor u aan.

Zoekt u een speciale collectie? Kijk dan eens bij deze overzichtelijke presentaties:

BoekStart hoek

Samen met uw baby of peuter lezen? De BoekStart hoeken hebben een speciale collectie hardkartonnen prentenboekjes, afwasbare boekjes en stoffen boekjes. Kijk voor meer informatie op www.boekstart.nl

Makkelijk Lezen Plein

Heeft uw kind moeite met lezen of een leesachterstand? Bezoek een Makkelijk Lezen Plein (te vinden in de vestigingen Amstenrade, Beek, Echt, Geleen, Sittard en Stein). Hier zijn spannende, leuke en makkelijk te lezen boeken voor uw kind, maar ook informatieve boeken, softwareprogramma’s en ondersteuningsprogramma’s voor dyslexie.

4You!plein

Zit je op het VMBO of in de onderbouw van HAVO/VWO? Kom dan naar 4You! Plein. Hier vind je leuke en leesbare boeken en interessant materiaal voor een spreekbeurt of werkstuk. Alles is gerangschikt per thema. Young Adult 14 jaar of ouder? In de bibliotheek herken je boeken die interessant voor jou zijn aan een etiket met de letter D.

NL Plein

In de vestigingen Sittard, Geleen, Beek, Echt en Stein vindt u een informatiepunt inburgering: het NL plein. Vergroot uw kennis van de Nederlandse taal en samenleving door middel van leesboeken, luisterboeken, taalcursussen, digitale oefenprogramma’s (ook voor voor het inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2) en online kranten. Mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg.

Themakoffers

Themakoffers (herinneringskoffers) nodigen u uit om (oude) verhalen te vertellen en herbeleven. De inhoud bestaat uit: een bordspel, foto’s, raadspellen, doosjes met voorwerpen die betrekking hebben op het thema, cd’s met liedjes van vroeger, een handleiding en een tekstboek. Er zijn op dit moment themakoffers rond de thema’s: – Het alledaagse leven en feestdagen – Verliefd, verloofd, getrouwd – Huishouden Wilt u gebruik maken van de koffers? Neem dan contact met Carolien Mahin via telefoonnummer 046-7600160 of via carolien.mahin@dedomijnen.nl

Kijk-spel-luistermateriaal

Wilt u op een andere manier iets opsteken over een onderwerp, maak dan gebruik van onze spelprogramma’s, fotodozen en filmseries. Neem hiervoor contact op met Carolien Mahin via telefoonnummer 046-7600160 of via carolien.mahin@dedomijnen.nl

Digitale bibliotheek / eBooks lenen

Als lid van de bibliotheek kunt u ook gebruik maken van de digitale bibliotheek. Hier vindt u e-books en digitale databanken. Klik hier om e-books te lenen.

Passend lezen / gesproken boeken

Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor leden van de Bibliotheek die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als u een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kunt u gebruikmaken van gesproken boeken, die u beluistert via streaming. Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geeft u bij het inschrijven aan dat u een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met u op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden: www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Bereslim digitale prentenboeken

Geniet thuis met uw kind (3-6 jaar) van bereslim digitale prentenboeken. Haal de code op in de bibliotheek en u kunt het prentenboek drie weken thuis op uw computer afspelen. Verras uw kind met de boeiende verhalen van Dikkie Dik, Max Velthuis en Kleine Muis. Door bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem komen de verhalen tot leven. Een ideale manier om de woordenschat en het taalbegrip van uw kind te vergroten. En vooral heel leuk!

Cursussen

Als lid van de Bibliotheek kunt u gratis twee online cursussen volgen via www.bibliotheek.nl. Om een nieuwe hobby te ontdekken of een vreemde taal te leren. Om te werken aan uw persoonlijke ontwikkeling of wegwijs te worden in een computerprogramma. Als extra bonus krijgt u elke maand van ons een korte cursus cadeau. Kies vandaag nog een cursus uit het aanbod. U volgt de cursus van uw keuze in uw eigen tijd en tempo en hebt alleen internet nodig. Na het aanmelden komt u in uw persoonlijke cursusomgeving waar de cursus voor u klaarstaat.

Bieb aan huis

Kunt u door gezondheidsproblemen niet zelf naar de bibliotheek komen? Laat dan de boeken en andere media bij u thuis brengen. Bieb aan Huis is bedoeld voor inwoners van de Westelijke Mijnstreek. Deelname is gratis, u betaalt alleen uw bibliotheekabonnement. Hoe het werkt Als u zich aanmeldt voor Bieb aan Huis dan komen een bibliotheekmedewerker en een vrijwilliger bij u op bezoek. Wij gaan in gesprek met u over wat u graag zou willen lenen. Ook spreken we met u af wanneer (doorgaans eenmaal per 4 weken) een vrijwilliger van Bieb aan Huis de materialen bij u komt afleveren. De vrijwilliger kan u ook voorlezen of een praatje met u maken of begeleiden naar de bibliotheek. Bel voor meer informatie en aanmelden met 088-5995600 of uw plaatselijke bibliotheek.

Reserveren

Is een titel uitgeleend? Reserveer deze dan gratis door bij de gevonden titel in de catalogus op reserveren te klikken. Hiervoor heeft u uw lenernummer en pincode nodig. Het reserveren van sprinters is niet mogelijk. Heeft u een openstaand bedrag? Is dit € 2,00 of hoger dan is lenen en verlengen van materialen niet mogelijk. Staat het langer dan twee maanden open, dan blokkeert de pas. U kunt weer media lenen en/of verlengen als het bedrag voldaan is.

Aanvragen van materialen buiten De Domijnen

Wilt u iets lenen uit een andere bibliotheek? Maak dan gebruik van de ‘Aanvragen‘ mogelijkheid. Hiermee kunt u 24 uur per dag, zeven dagen per week eenvoudig zoeken en aanvragen bij uw eigen bibliotheek én bij andere bibliotheken. Dankzij ‘Aanvragen‘ beschikt u over ruim 35 miljoen boeken, cd’s, dvd’s, films, luisterboeken, games en muziekpartituren.

Verlengen

Na de eerste leenperiode bestaat de mogelijkheid de geleende media te verlengen. In een aantal gevallen kan er NIET worden verlengd:

 • de titel is gereserveerd door een andere klant
 • het openstaand bedrag op uw pasje is hoger dan € 2,00
 • het openstaand bedrag op uw pasje is lager dan € 2,00 maar het bedrag staat al langer dan 2 maanden open
 • het is een sprinter. Deze kunnen niet via internet verlengd worden
 • het maximum van 4 keer verlengen is bereikt. (Op een groot instellingsabonnement kan maximaal 1 keer verlengd worden.)

Verlengen kan op 3 manieren

 

Via internet

Log in met uw persoonlijke lenersnummer (het nummer van uw bibliotheekpas, zonder spaties) en uw pincode (Deze bestaat uit vier cijfers: geboortemaand / geboortejaar (MMJJ). Het verlengen via internet is gratis. U betaalt wel het voor de materialen geldende leengeld. Dit bedrag kunt u betalen bij u eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Bij verlengen via internet wordt verlengd met de standaard leenperiode. Bij tarieven ziet u hoe lang u de verschillende materialen mag houden. Heeft u vragen over het verlengen via internet? Neem dan contact met ons op via bibliotheek@dedomijnen.nl

Telefonisch

Tijdens de openingsuren van uw eigen bibliotheekvestiging kunt u telefonisch uw materialen verlengen. Telefonisch verlengen is gratis, behalve de telefoonkosten en eventueel leengeld. U kunt deze bedragen betalen bij uw eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Bij telefonisch verlengen wordt altijd verlengd met de standaard leenperiode. Bij abonnementen en tarieven ziet u hoelang u de verschillende materialen mag houden.

Aan de balie

U kunt aan de balie van de bibliotheek uw materialen laten verlengen. Neem hiervoor uw bibliotheekpas mee. U kunt direct het eventuele leengeld betalen.

Bezoekersvoorwaarden

Raadpleeg hier de bezoekersvoorwaarden voor Bibliotheek Ligne.
Raadpleeg hier de bezoekersvoorwaarden voor de andere bibliotheeklocaties.

aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.