Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
sluiten

Over bibliotheek

Kom de wereld ontdekken!

Wij nodigen je uit om de wereld te komen ontdekken. Loop eens binnen bij de bibliotheken van De Domijnen in de Westelijke Mijnstreek en Echt-Susteren. En duik in een tijdschrift of een krant, verdwaal in een boek en pak meteen een expositie mee. Zo gaat er een wereld voor je open. Je bent ook van harte welkom als je geen lid bent.

Zoek je antwoord op een bepaalde vraag? Maak dan gebruik van onze schatkamer vol informatie, al dan niet digitaal. Ook handig: internet en wifi zijn gratis in alle vestigingen. Of volg een boeiende cursus of workshop. Ook kun je contact opnemen met één van onze vestigingen.

Aanbod

Je vindt een groot aanbod aan romans en jeugdboeken in diverse genres, grootletterboeken, luister- en meeleesboeken, daisy-rom’s, tijdschriften, dagbladen, dvd’s, informatieve boeken, databanken, talencursussen en themakoffers. Vanaf september 2016 is onze vestiging in Sittard in Ligne gevestigd en kun je ook gebruikmaken van een gedeelte van de collectie media van Zuyd Hogeschool. Let op: de media van Zuyd Hogeschool kunnen een andere uitleentermijn hebben als de media van Bibliotheek De Domijnen te Sittard. Heb je iets nodig dat De Domijnen niet in de collectie heeft? Dan vragen wij dit tegen een kleine vergoeding graag ergens anders voor je aan.

Zoek je een speciale collectie? Kijk dan eens bij deze overzichtelijke presentaties:

BoekStart hoek

Samen met je baby of peuter lezen? De BoekStart hoeken hebben een speciale collectie hardkartonnen prentenboekjes, afwasbare boekjes en stoffen boekjes. Kijk voor meer informatie op www.boekstart.nl

Makkelijk Lezen Plein

Heeft je kind moeite met lezen of een leesachterstand? Bezoek een Makkelijk Lezen Plein (te vinden in de vestigingen Amstenrade, Beek, Echt, Geleen, Sittard en Stein). Hier zijn spannende, leuke en makkelijk te lezen boeken voor je kind, maar ook informatieve boeken, softwareprogramma’s en ondersteuningsprogramma’s voor dyslexie.

4You!plein

Zit je op het VMBO of in de onderbouw van HAVO/VWO? Kom dan naar 4You! Plein. Hier vind je leuke en leesbare boeken en interessant materiaal voor een spreekbeurt of werkstuk. Alles is gerangschikt per thema. Young Adult 14 jaar of ouder? In de bibliotheek herken je boeken die interessant voor jou zijn aan een etiket met de letter D.

NL Plein

In de vestigingen Sittard, Geleen, Beek, Echt en Stein vind je een informatiepunt inburgering: het NL plein. Vergroot je kennis van de Nederlandse taal en samenleving door middel van leesboeken, luisterboeken, taalcursussen, digitale oefenprogramma’s (ook voor voor het inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2) en online kranten. Mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg.

Themakoffers

Themakoffers (herinneringskoffers) nodigen je uit om (oude) verhalen te vertellen en herbeleven. De inhoud bestaat uit: een bordspel, foto’s, raadspellen, doosjes met voorwerpen die betrekking hebben op het thema, cd’s met liedjes van vroeger, een handleiding en een tekstboek. Er zijn op dit moment themakoffers rond de thema’s: – Het alledaagse leven en feestdagen – Verliefd, verloofd, getrouwd – Huishouden. Wil je gebruikmaken van de koffers? Neem dan contact met Carolien Mahin via telefoonnummer 046-7600160 of via carolien.mahin@dedomijnen.nl

Kijk-spel-luistermateriaal

Wil je op een andere manier iets opsteken over een onderwerp, maak dan gebruik van onze spelprogramma’s, fotodozen en filmseries. Neem hiervoor contact op met Carolien Mahin via telefoonnummer 046-7600160 of via carolien.mahin@dedomijnen.nl

Digitale bibliotheek / eBooks lenen

Als lid van de bibliotheek kun je ook gebruikmaken van de digitale bibliotheek. Hier vind je e-books en digitale databanken. Klik hier om e-books te lenen.

Passend lezen / gesproken boeken

Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor leden van de Bibliotheek die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruikmaken van gesproken boeken, die je beluistert via streaming. Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geef je bij het inschrijven aan dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden: www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Bereslim digitale prentenboeken

Geniet thuis met je kind (3-6 jaar) van bereslim digitale prentenboeken. Haal de code op in de bibliotheek en je kunt het prentenboek drie weken thuis op je computer afspelen. Verras je kind met de boeiende verhalen van Dikkie Dik, Max Velthuis en Kleine Muis. Door bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem komen de verhalen tot leven. Een ideale manier om de woordenschat en het taalbegrip van je kind te vergroten. En vooral heel leuk!

Cursussen

Als lid van de Bibliotheek kun je gratis twee online cursussen volgen via www.bibliotheek.nl. Om een nieuwe hobby te ontdekken of een vreemde taal te leren. Om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling of wegwijs te worden in een computerprogramma. Als extra bonus krijg je elke maand van ons een korte cursus cadeau. Kies vandaag nog een cursus uit het aanbod. Je volgt de cursus van uw keuze in uw eigen tijd en tempo en hebt alleen internet nodig. Na het aanmelden komt je in je persoonlijke cursusomgeving waar de cursus voor je klaarstaat.

Bieb aan huis

Kun je door gezondheidsproblemen niet zelf naar de bibliotheek komen? Laat dan de boeken en andere media bij je thuis brengen. Bieb aan Huis is bedoeld voor inwoners van de Westelijke Mijnstreek. Deelname is gratis, je betaalt alleen je bibliotheekabonnement. Hoe het werkt? Als je je aanmeldt voor Bieb aan Huis dan komen een bibliotheekmedewerker en een vrijwilliger bij je op bezoek. Wij gaan met je in gesprek over wat je graag zou willen lenen. Ook spreken we met je af wanneer (doorgaans eenmaal per 4 weken) een vrijwilliger van Bieb aan Huis de materialen bij je komt afleveren. De vrijwilliger kan je ook voorlezen of een praatje met je maken of begeleiden naar de bibliotheek. Bel voor meer informatie en aanmelden met 088-5995600 of je plaatselijke bibliotheek.

Reserveren

Is een titel uitgeleend? Reserveer deze dan gratis door bij de gevonden titel in de catalogus op reserveren te klikken. Hiervoor heb je je lenernummer en pincode nodig. Het reserveren van sprinters is niet mogelijk. Heb je een openstaand bedrag? Is dit € 2,00 of hoger dan is lenen en verlengen van materialen niet mogelijk. Staat het langer dan twee maanden open, dan blokkeert de pas. Je kunt weer media lenen en/of verlengen als het bedrag voldaan is.

Aanvragen van materialen buiten De Domijnen

Wil je iets lenen uit een andere bibliotheek? Maak dan gebruik van de ‘Aanvragen‘ mogelijkheid. Hiermee kun je 24 uur per dag, zeven dagen per week eenvoudig zoeken en aanvragen bij je eigen bibliotheek én bij andere bibliotheken. Dankzij ‘Aanvragen‘ beschik je over ruim 35 miljoen boeken, cd’s, dvd’s, films, luisterboeken, games en muziekpartituren.

Verlengen

Na de eerste leenperiode bestaat de mogelijkheid de geleende media te verlengen. In een aantal gevallen kan er NIET worden verlengd:

 • de titel is gereserveerd door een andere klant
 • het openstaand bedrag op je pasje is hoger dan € 2,00
 • het openstaand bedrag op je pasje is lager dan € 2,00 maar het bedrag staat al langer dan 2 maanden open
 • het is een sprinter: deze kunnen niet via internet verlengd worden
 • het maximum van 4 keer verlengen is bereikt. (Op een groot instellingsabonnement kan maximaal 1 keer verlengd worden.)

Verlengen kan op 3 manieren

 

Via internet

Log in met je persoonlijke lenersnummer (het nummer van je bibliotheekpas, zonder spaties) en je pincode (Deze bestaat uit vier cijfers: geboortemaand / geboortejaar (MMJJ). Het verlengen via internet is gratis. Je betaalt wel het voor de materialen geldende leengeld. Dit bedrag kun je betalen bij je eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Bij verlengen via internet wordt verlengd met de standaard leenperiode. Bij tarieven zie je hoe lang je de verschillende materialen mag houden. Heb je vragen over het verlengen via internet? Neem dan contact met ons op via bibliotheek@dedomijnen.nl.

Telefonisch

Tijdens de openingsuren van je eigen bibliotheekvestiging kun je telefonisch je materialen verlengen. Telefonisch verlengen is gratis, behalve de telefoonkosten en eventueel leengeld. Je kunt deze bedragen betalen bij je eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Bij telefonisch verlengen wordt altijd verlengd met de standaard leenperiode. Bij abonnementen en tarieven zie je hoelang je de verschillende materialen mag houden.

Aan de balie

Je kunt aan de balie van de bibliotheek je materialen laten verlengen. Neem hiervoor je bibliotheekpas mee. Je kunt direct het eventuele leengeld betalen.

Bezoekersvoorwaarden

Raadpleeg hier de bezoekersvoorwaarden voor Bibliotheek Ligne.
Raadpleeg hier de bezoekersvoorwaarden voor de andere bibliotheeklocaties.

aan het zoeken...