Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Zadenbieb De Domijnen

publicatiedatum:
donderdag 31 maart

Geen boeken maar zaden.
In alle bibliotheeklocaties van De Domijnen tref je voortaan een Zadenbieb aan.
In een Zadenbieb kun je gratis zaad ruilen en lenen. Dit werkt vanuit 100% vertrouwen. Alle zaden worden geruild en geschonken door tuiniers en liefhebbers van planten. Vrijwilligers onderhouden de bieb. Er is geen uitleentermijn en er zijn geen boetes. De bieb vraagt wel aan de ruilers en leners om ook zelf zaden te oogsten, te ruilen en/of te schenken.

Onder plantliefhebbers is het ruilen en delen van zaad een oude traditie. Het is duurzaam en het draagt bij aan het beschikbaar stellen van plantensoorten die zijn aangepast aan het stads- en dorpsklimaat uit de omgeving. Met de Zadenbieb willen we deze activiteit ondersteunen en andere mensen ermee kennis laten maken. Samen kunnen wij bijdragen aan het vergroenen en het vergroten van de biodiversiteit in de stad en de dorpen uit de omgeving.

Zo werkt de Zadenbieb:


Zaden ruilen en schenken

Iedereen kan zaden van eetbare planten, sierplanten of wilde planten ruilen en/of schenken aan de Zadenbieb. Schrijf altijd de naam van de plant en het jaartal van oogsten op het zakje wat je meebrengt, met eventueel de omgeving waar het geoogst is.

Vrijwilligers
Vrijwilligers onderhouden de bieb. Ze houden het aantal zadensoorten bij en zorgen dat het verkregen zaad verdeeld en eventueel opnieuw verpakt wordt met etiketten.

Zaden ruilen en lenen
Deze zaden kunnen door tuiniers onderling geruild worden. Voor elk zakje zaad dat je meeneemt, plaats je ook een nieuw zakje terug. Natuurlijk mag je altijd meerdere zaden schenken aan de Zadenbieb.

Tuiniers
Tuiniers planten de zaden en oogsten aan het eind van het seizoen nieuwe zaden. Een deel van de zaadopbrengst kunnen ze weer ruilen in de bieb en/of schenken.

Dus… Heb je meer zaden dan je gaat zaaien? Of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil en/of schenk een deel aan de zadenbieb. Door het ruilen en schenken van zaden is er een steeds grotere collectie zaden voor iedereen beschikbaar.

 

 

eerdere berichten
aan het zoeken...