Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Schrijvers lezen voor – week 5

publicatiedatum:
donderdag 18 juni

Dis is de laatste week van onze serie Schrijvers lezen voor!
Online kun je gedurende 5 weken bekende en minder bekende Nederlandse schrijvers op je scherm ontvangen.
Zo kunnen schrijvers jou blijven inspireren, verrassen of kennis laten maken met hun (nieuwe) boek.

Iedere dag een kort verhaal

Elke werkdag vanaf 25 mei lezen steeds weer andere schrijvers voor uit eigen werk vanuit hun werkkamer, dus ontspan elke dag even met een mooi verhaal. Verhalen die de wereld vergroten, verhalen die steun, troost of inzicht bieden. Ons cadeautje speciaal voor jou, als bibliotheekbezoeker!

Week 5

Iedere werkdag vanaf 22 juni komt hier de hele week om 10.00 uur een nieuw verhaal online. De filmpjes duren ongeveer 15 minuten en blijven staan tot en met zondag 5 juli.
Bekijk hier wie je in week vijf kunt ontmoeten op je scherm:

22 juni – Alfred Birney
Alfred Birney is een telg uit een roemruchtige plantersfamilie. Zijn vader was afkomstig uit Surabaya en had Nederlandse, Oost-Javaanse, Chinese en Schotse wortels, vandaar de Angelsaksische achternaam. Zijn moeder was een Nederlandse. Veelvuldig terugkerende thema’s in zijn literaire werk zijn vervreemding van familie, voortdurend raadselen in verband hiermee oplossen en het onvermogen tot identificatie met moederland of vaderland. Hij publiceerde sinds 1987 romans, novellen, verhalen, columns, essays, kritieken, toneelteksten en journalistiek werk, met thema’s en motieven die allemaal samenkwamen in zijn magnum opus de roman De tolk van Java. Het boek verscheen op 1 maart 2016 en werd de literaire sensatie van 2017. Het is bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs en won de Libris Literatuur Prijs. In april 2020 verscheen zijn nieuwe roman In de wacht.

 

Foto: Jan Willem Kaldenbach

23 juni – Martijn Simons
Martijn Simons (1985) studeerde Nederlandse taal en cultuur. Hij debuteerde eind 2009 met het korte verhaal De cavia in De Gids. In 2010 verscheen zijn debuutroman Zomerslaap, die enthousiast werd ontvangen. In 2015 verscheen zijn tweede roman Ik heet Julius. Samen met Casper Vandeputte schreef hij onder het pseudoniem Simon Caspers de roman Destiny (2019). In 2020 verscheen zijn nieuwe roman De Hollandse droom, over een rechter met politieke ambities wiens leven door allerlei gebeurtenissen onder grote druk komt te staan.

 

24 juni – Aukelien Weverling
Aukelien Weverling (1977) is schrijfster en columniste. Ze studeerde journalistiek in Utrecht en woont in Amsterdam. Haar debuutroman Liever gekust (2002) werd genomineerd voor de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen-prijs. Verder verschenen van haar de romans Politiek gevangene en Het land, dat genomineerd werd voor de Dioraphte Literatuurprijs en de E. du Perronprijs. In 2017 verscheen haar roman In alle steden, over een werkloze alcoholist en rasoptimist die zich een weg zoekt in een maatschappij waarin de scheiding tussen arm en rijker steeds scherper wordt. De roman werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs.

 

25 juni – Nhung Dam
Nhung Dam (1984) ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschool. Ze is actrice en theatermaakster en speelde onder meer in de tv-series Klem en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Ze schreef diverse toneelstukken, die vertaald zijn naar het Duits en Engels. Haar ouders zijn begin jaren tachtig als Vietnamese bootvluchtelingen naar Nederland gekomen, zij waren een van de eersten met een loempiakraam in Nederland. Duizend vaders (2017) is Nhung’s debuutroman.

 

26 juni – Ronald Giphart
Ronald Giphart (1965) debuteerde in 1992 met Ik ook van jou, dat direct een succes was. Er volgden meer populaire roman, zoals Phileine zegt sorry en IJsland. Enkele van zijn romans werden verfilmd en bekroond. Zijn meest recente roman is Alle tijd. In juni 2020 verscheen Wie waarlijk leeft, over zijn moeder, PvdA politica Wijnie Jabaaij, die in 1995 overleed. De moeder in de roman Ik omhels je met duizend armen is deels op haar gebaseerd.

eerdere berichten
aan het zoeken...