Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Nederland Leest 2019

publicatiedatum:
dinsdag 22 oktober

Op 1 november gaat Nederland Leest weer van start. Bibliotheken door het hele land staan gedurende de maand november in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid.

Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, doet de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei. Jan Wolkers was naast schrijver een groot natuurmens. Zijn mooiste verhalen, dagboekfragmenten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. De bundel weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.

Jan Wolkers. Foto: Steye Raviez/Hollandse Hoogte

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Dat staat centraal tijdens Nederland Leest.
De Domijnen geeft de bundel Winterbloei cadeau aan leden van de bibliotheek, zolang de voorraad strekt.
Meer info? Beluister de NPO uitzending De ochtend van 4 waarin Onno Blom meer vertelt over het geschenkboek en de totstandkoming daarvan.

Activiteiten

De Domijnen organiseert activiteiten rondom het thema van Nederland Leest: duurzaamheid.

Expositie Mooi Stuk, Ode aan de reparatie

Mooi Stuk, Ode aan de reparatie is een pop-up tentoonstelling die speciaal gemaakt is ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Repair Café’s. De tentoonstelling zet de blik van de reparateur op onze materiële cultuur centraal en wil verleiden tot nadenken over onze eigen omgang met spullen in huis en over dingen die we hebben weggegooid. En wie weet stimuleert het een Repair Café te bezoeken.
Bibliotheek Ligne, vrijdag 8-11 tot/met 7-12, gratis toegankelijk tijdens openingstijden.

Op de woensdagmiddag 6,13, 20 en 27 november is van 13.30 – 16.30 uur het Repair Café in Leeswinkel Echt. Hier hoor je wat er allemaal voor reparatie kan worden aangeboden bij het Repair Café in het belang van duurzaamheid. Geef spullen een tweede kans in plaats van ze meteen weg te gooien.

Knutselen: Refuse – Reduce – Recycle

Veel oude en afgedankt spullen kan je nog prima hergebruiken en er nieuwe, verrassende dingen mee maken. Enkele leuke voorbeelden hiervan kan je zien en uitproberen tijdens de knutselworkshops rondom het thema duurzaamheid die in november georganiseerd worden.

T-shirt tas maken
Riëlle Konings laat je zien hoe je van een oud afgedankt t-shirt een leuk en handig tasje maakt. Deze workshop voor kinderen vanaf 8 jaar is op 23 november in Leeswinkel Stein en op 30 november in Leeswinkel Echt.

Sleutelhanger van fietsband maken
Onder leiding van Harambee maken de deelnemers van een oude fiets binnenband een prachtige sleutelhanger. 20 november kun je in Leeswinkel Beek deze workshop volgen en op 23 november in Leeswinkel Geleen.

Aanvullingen op de activiteiten in het kader van Nederland Leest kun je vinden in onze agenda.

Nederland Leest leesclub op Hebban

Bibliotheek De Domijnen heeft vanaf 1 november ook een Nederland Leest Leesclub op Hebban, waar we online met elkaar onze leeservaringen van Winterbloei kunnen delen. Meer info hierover staat hier.

eerdere berichten
aan het zoeken...