Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Leestips van Billy

publicatiedatum:
dinsdag 29 maart

Dit keer een hele serie leestips van Billy, een eigen-wijze, enthousiaste Bornse muis met één waanzinnige hobby: Lezen! Billy is een ware mascotte voor leesbevordering, want er is niks dat hij liever doet dan lezen! Duik maar eens in de tips en kijk of er iets voor je bij zit. Reserveren kun je dan via MijnBibliotheek op deze website of als je de titel als e-book of luisterboek wil lezen zoek dan in de online bibliotheek.

 

Jij mag alles zijn – Griet Op De Beeck

Een echte aanrader voor lezers die meer diepgang willen én zoeken in een boek

Als een echte boekenwurm presenteert Billy: “TaaaaDaaa! Deze zéér bijzondere boekentip: Jij mag alles zijn, is zó levensecht vertelt en opgeschreven door Griet Op De Beeck, dat er misschien, wie weet, ergens zo’n meisje als Lexi rondloopt. Lexi, moet je weten, heeft het niet gemakkelijk. Haar moeder is al héél lang erg verdrietig. Lexi doet er dan ook alles aan om haar moeder op te vrolijken. Maar……..lukt haar dit? Een verhaal uit het leven gegrepen. Een verhaal met een boodschap voor kinderen vanaf groep 6. Tja, ik ging echt van Lexi houden. Wat een moedig, krachtig, vindingrijk, lief meisje. Daarbij zijn er prachtige tekeningen, van Linde Faas, in dit boek te vinden. Stiekempjes hoop ik dat veel kinderen dit boek gaan lezen! Ben heel benieuwd hoe jullie het vinden”.

 

Het boek zonder verhaal – Carolina Rabei

Nee, niet echt zonder verhaal hoor. Dit prentenboek wil maar wat graag zijn verhaal vertellen

Billy, jullie eigen-wijze boekenwurm: “Het verhaal over de bibliotheek én boeken. Want wist je… dat de bieb iedere week gloednieuwe boeken binnen krijgt? Met leuke verhalen, met of zonder lieve tekeningen. En weet je…. dat het wel eens gebeurt dat een boek niet gelezen of uitgeleend wordt? Dus zomaar wordt vergeten. Triest maar waar, het gebeurt! In Het boek zonder verhaal speelt het boek Dusty de hoofdrol. Samen met de hulp van de andere boeken vertelt hij ….hoe hij uiteindelijk van niet gelezen boek, ‘het boek van de maand’ werd. Kei gaaf dus! En dat alleen met de hulp van jullie, beste kinderen. Dus waar wacht je op: neem de uitdaging aan! Reserveer dit prentenboek via MijnBibliotheek of nog beter ……kom samen met je ouders naar de bieb”.

 

Flin of de verloren liefde van een eenhoorn – Henry Lloyd

Billy zegt: ge-wel-dig voor kinderen van ongeveer 10 jaar!

Billy: “Alles wat dít boek bijzonder maakt zit erin: avontuur-liefde-sprookjesachtig-een draak-dieren-vriendschap-spanning-humor-goed&kwaad. Nee-nee, Billy gaat niks verklappen: ontdek het zelf maar is mijn tip! Haal dat boek en begin te lezen. Leef mee, lach met de hoofdpersonen: Flin, Juniper, Mono, Solange, Scharmaus. Het verhaal speelt zich af in het bos, de natuur maar daarnaast ook in de mensenwereld. En zoals alle sprookjesachtige verhalen loopt het allemaal goed af: leven ze nog lang en gelukkig. Nou beste kinderen heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Reserveer dan via MijnBibliotheek of kom gewoon naar de bieb! (Wie weet ontmoet je mij wel een keer!!)”
Beste meester/juf dit boek is ook een toppertje om voor te lezen in de klas! Ook als e-book te lezen.

 

Wie achter deze deur verdwaalt – Rindert Kromhout en Tonke Dragt

Een verhaal over boeken, voorlezen én een stukje geschiedenis

“Hey, jij daar… van groep 5 – 6, wil je ook eens verdwalen in een pakkend boek? Maak dan kennis met de schrijvers Rindert Kromhout en Tonke Dragt die je meenemen achter de deur van dit boek. Ontmoet meester Tom Wit van de Max Velthuijsschool in Den Haag. Zijn specialiteit: voorlezen, verhalen vertellen met bijzondere opdrachten. En de kinderen van groep 6:  Laurenzo, Frans, Téja, Roberto, Bart, Mary, Igor, Joris, Christian en Induna. Een boek met spannende avontuurlijke opdrachten: Het Koninkrijk der Kosmopolieten, de Raadselvisums. Dé beroemde schrijfster Lavinia Morgenster met Iwan de Verschrikkelijke. Je ontdekt wat de schrijfster Lavinia Morgenster en meester Tom gemeen hebben samen.”

 

Samenleesboeken

In hetzelfde boek lezen én oefenen met letters, woorden en zinnetjes; samen met één boek op de bank!

Billy heeft iets nieuws ontdekt in bibliotheekland; de Samenleesboeken. “Ken je ze al? Jij leest blauw en ik lees zwart! Su-perrr leuk én gezellig, samen lezen in een boek. Heeey, kinderen van groep 1 & 2, je kunt al samenlezen zodra je letters kent. Zit je in 3-4 of groep 5? Ook voor jullie zijn er Samenleesboeken. Voor ieder ‘samen’ een leuk verhaal: jij leest blauw, ik lees zwart! Of… draai je het om? Jij leest zwart, ik lees blauw! Heel veel plezier met samen lezen! Zoek op samenleesboeken. Of vraag het gewoon aan de biebjuf. Heb ik ook gedaan!”
Bij Samenleesboeken is de tekst op twee verschillende niveaus geschreven. Een lager niveau voor beginnende lezers en een hoger niveau voor sterkere lezers. Dit kan een ander kind zijn, of een volwassene die meeleest. Zo maak je lezen leuker én makkelijker.

 

 

 

 

eerdere berichten
aan het zoeken...