Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Leestip van Ria: Heren van de thee – Hella S. Haasse

publicatiedatum:
woensdag 1 april

Deze historische roman uit 1992 van de Nederlandse auteur Hella Haasse behoort inmiddels tot de klassieken van de Nederlands-Indische literatuur.

Het boek vertelt het (op ware feiten gebaseerde) verhaal van de familie Kerkhoven, speciaal over Rudolf Kerkhoven, die in 1871 (pas afgestudeerd in Delft als chemisch technoloog) naar Nederlands-Indië (West-Java) vertrekt. In de loop der jaren waren hem al ongeveer vijfendertig familieleden voorgegaan. Deze mensen, onder wie vele markante persoonlijkheden, die boeiend beschreven worden in het boek, gingen vol ondernemingslust naar Nederlands-Indië. In de loop der jaren wisten zij in het bergland van West-Java uitgestrekte thee- en koffieplantages tot bloei te brengen. Zo ook Rudolf Kerkhoven, die als jongeman het land ontgint om, met vele tegenslagen, als rijk man te eindigen.

Heren van de thee is het verhaal van het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop, en van hun gezinsleven op de afgelegen thee-onderneming Gamboeng op Java, van 1870 tot 1907. Deze roman heeft in feite drie hoofdpersonen: de dominante Rudolf, zijn langzaam aan verbitterde rakende echtgenote Jenny, en West-Java.

Hella Haasse weet de sfeer van Java uitstekend op te roepen, zij groeide er op. Het verhaal bevat (echte) brieven en dagboekfragmenten, welke Rudolf en zijn familie aan elkaar schreven. In een zorgvuldige stijl, waar Hella Haasse om bekend staat, beschrijft zij de ontwikkeling van de hoofpersonen en het landschap van West-Java met zijn indrukwekkende, mysterieuze natuur. Een prachtige, historische roman, die je laat wegdromen in de natuurpracht van Indonesië, én in het bijzondere leven van de Nederlanders in de koloniale tijd.

De leestip van Ria vind je hier >

eerdere berichten
aan het zoeken...