Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

De Online Bibliotheek

publicatiedatum:
donderdag 9 april
E-books lenen 2017

De bibliotheek is online gewoon 24-7 open! #ikleesthuis

 

Onze bibliotheken en leeswinkels zijn weer geopend vanaf 20 mei 2021. Ons online aanbod blijft natuurlijk ook in de lucht.
Via onze bibliotheek website en sociale media kanalen zoals onze Facebook pagina houden we je op de hoogte van nieuws.

?
TIP: Wil je niets missen? Meld je dan aan voor De Domijnen nieuwsbrief.

Onze klantenservice is op weekdagen geopend van 9.00 tot 13.00 uur.
Neem vooral contact met ons op (088-5995600) als je vragen hebt
Het is mogelijk om telefonisch een bibliotheekabonnement af te sluiten of de abonnementsvorm om te zetten.

 

• Lezen

 

E-books
Leden kunnen digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.

Via de ThuisBieb app waren vanaf 6 april tot 1 juni 2020 100 gratis e-books voor jong en oud beschikbaar – ook voor mensen die géén lid zijn van de Bibliotheek. In totaal hebben 158.141 gebruikers minimaal 1 boek download.
Het totale aantal gedownloade boeken bedraagt 897.323 stuks.  Vanaf 1 juni 2020 zijn de gedownloade titels niet meer te lezen, omdat de ThuisBieb gestopt is. Vanaf 1 juli t/m eind augustus kon je in 2020 weer gebruik maken van de VakantieBieb.

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er yoleo.nl. De tekst wordt getoond en voorgelezen. Van AVI-start tot AVI-plus. Hiervoor moet je wel lid zijn.

Tijdschriften
De TijdschriftenBieb is een tijdelijke gratis app voor iedereen die lid is van de Bibliotheek. Met deze app kun je kennismaken met e-tijdschriften van de Bibliotheek, van AutoWeek tot Yoga Magazine. Je kunt kiezen uit zestien bladen met edities vanaf begin 2020, met uiteenlopende onderwerpen als reizen, mode, politiek, kunst en psychologie. In de loop van 2021 wordt bekeken of dit aanbod gecontinueerd wordt. Meer informatie en downloaden van de app kan hier.

Digitale collecties
Onze diensten Delpher en DBNL , de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, waar ook veel (kinder)boeken te vinden zijn, zijn ook in deze periode beschikbaar. In DBNL kun je zoeken binnen de digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden.
In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.
De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen.

 

Luisteren

 

Luisterboeken
Deze zijn beschikbaar in de LuisterBieb. Een deel van het aanbod is ook te beluisteren door niet-leden. Tot en met 1 juni waren 100 titels extra te beluisteren via de LuisterBieb voor leden en niet-leden. Deze 100 extra luisterboeken verdwijnen na 1 juni uit de LuisterBieb.
In de totale collectie zitten 4000 luisterboeken voor jong en oud, van romans en kinderboeken tot non-fictie en young adult. Ook is er een speciaal aanbod voor middelbare scholieren. Een volledig overzicht van de titels staat op de website van de online Bibliotheek. Vanaf 8 september 2020 kwam een nieuwe Online Bibliotheek app online, waarin je e-books én luisterboeken kunt lenen. Lees er hier alles over.

Passend lezen
Als je een beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruikmaken van gesproken boeken (75.000 titels, in uiteenlopende genres) die je beluistert via streaming. Ook kun je gebruik maken van gesproken boeken, kranten en tijdschriften speciaal ontwikkeld voor leden van de Bibliotheek die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Om hiervan gebruik te maken, heb je een ‘Passend lezen’ inschrijving nodig. Geef bij het inschrijven aan dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen dan contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je hier: www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Via Muziekweb kun je diverse thematische Playlists beluisteren, bedoeld als kennismaking met muziek rond specifieke thema’s. De playlist vormt één geheel, bijvoorbeeld deze playlist Zigeunermuziek.

 

Kijken

 

Jeugdbibliotheek
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes op jeugdbibliotheek.nl.

BoekStart stimuleert lezen met baby’s en peuters. Er is ook een BoekStart-app met boeken- en voorleestips.

Geanimeerde prentenboeken
De Wepboek kindersite biedt 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken die je met je kind of kinderen kunt bekijken.

Bereslim.nl heeft digitale prentenboeken klaargezet om in deze periode thuis te gebruiken. Kinderen leren in een half uur tijd maar liefst 5 á 6 nieuwe woorden. Bevat ook leuke en leerzame spelletjes. Speciaal voor thuis heeft Bereslim een aantal boeken ouderbrieven gemaakt die je kunt downloaden. Via deze link vind je de inlogcode om thuis Bereslim te gebruiken. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar én hun ouders en opvoeders.

Voorleesverhalen voor kinderen
Op 30 maart 2020 startte een tiendelige serie online voorleesverhalen met de titel Huisarrest over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie wordt geschreven en voorgelezen door tien bekende kinderboekenschrijvers. Na het voorlezen volgt steeds een boekentip. Kinderen die lid zijn van de Bibliotheek kunnen het e-book van deze boekentip direct lenen via de site van de Jeugdbibliotheek. Huisarrest is een initiatief van stichting De Schoolschrijver en de Koninklijke Bibliotheek. Bekijk hier de afleveringen.

De bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens leest voor uit Meester Jaap. Bekijk en beluister de voorlees-sessies op Youtube.

Altijd handig voor kinderen die veel online zijn; de DataDetox Game en de Quiz Veilig Internetten.

Voorleesverhalen voor (jong)volwassenen
Ook voor volwassenen zijn er diverse initiatieven opgestart in 2020, bijvoorbeeld In quarantaine met Pluim, met livestreams met auteurs die onder meer voorlezen uit eigen werk.

De Domijnen heeft samenwerking gezocht met een aantal schrijvers die een band hebben met onze regio, omdat ze er nu wonen, er opgegroeid zijn of erover schrijven. Deze schrijvers zijn benaderd met het verzoek fragmenten voor te lezen uit eigen werk. De ingezonden filmpjes zijn ge-upload op een playlist van het YouTube kanaal van De Domijnen en kun je daar bekijken. Een van de filmpjes is bijvoorbeeld van Lizette Colaris die voorleest uit haar boek Mo, geschreven en voorgelezen in het Zittesj dialect.
Het zijn filmpjes met fragmenten over uiteenlopende onderwerpen, spelend in de eigen regio of elders, in Nederlands of dialect.
Laat je verrassen en ontdek deze schrijvers!

Adventure Clubs online
De Adventure Clubs hebben tijdens de Corona periode niet meer kunnen plaatsvinden in de leeswinkels en bibliotheken maar online konden de kinderen toch meespelen. Er zijn diverse digitale Adventure Clubs van start gegaan in 2020. Iedereen speelt vanuit thuis het spel en ziet elkaar fysiek dus niet, maar toch gaat dat prima. Ben je nieuwsgierig naar het bordspel Dungeons & Dragons en wil je zelf aan de slag? Vechel Fantasy heeft een Nederlandstalige uitleg gemaakt voor de Fifth Edition onder de naam DnDutch. Meer informatie hierover en een videreeks is te vinden op de website van Vechel Fantasy.

 

Leren, studeren en digitale vaardigheden

 

Basisonderwijs


Jeugdbibliotheek
Op jeugdbibliotheek.nl vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. De bibliotheek heeft boeken, filmpjes en websites over speciaal voor jou geselecteerde onderwerpen.

Jeugdbieb
Een verzameling links naar informatieve websites, filmpjes en apps voor kinderen. Interessant en boordevol weetjes en feiten, leuk om zomaar te bekijken of handig bij het maken van werkstukken, spreekbeurten en presentaties. Bij elke link wordt een korte beschrijving gegeven.
Jeugdbieb verwijst o.a. naar vragen van Willem Wever, naar filmpjes van Schooltv-beeldbank en afleveringen van het Klokhuis.

Animaties
Heb je informatie nodig over de aarde, de mens, dieren en planten of techniek? Hier vind je 100 verschillende animaties over veel verschillende onderwerpen.

Uittrekselbank Jeugd
Een databank met uittreksels voor de Jeugd. Om de databank vanuit thuis te raadplegen, gebruik je deze Thuisgebruik link.

Literom Jeugd
Om de databank vanuit thuis te raadplegen, gebruik je deze Thuisgebruik link.

 

Voortgezet onderwijs


Literom

Bekijk boekrecensies van Nederlandse wereldliteratuur op LiteRom.
De LiteRom bevat recensies van boeken en artikelen over schrijvers die zijn gepubliceerd in Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen maar ook wereldliteratuur. Om de databank vanuit thuis te raadplegen, gebruik je deze Thuisgebruik link.

Uittrekselbank
Een databank met uittreksels van Nederlandse en buitenlandse literatuur en auteursportretten.

Theorie-examen rijbewijs oefenen?
Ga naar https://theorie-nl.kb.idm.oclc.org


Volwassenen


Gemakkelijk en eenvoudig
Oefenen.nl is het startpunt voor iedereen die basisvaardigheden wil verbeteren. Oefenen met taal, rekenen, internetten en omgaan met geld maar ook over gezondheid, verkeersregels en nog veel meer.

Nieuws
De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer. Hij is speciaal gemaakt voor mensen die graag willen leren.
Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin. Met uitleg van moeilijke woorden. En oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.

Leer online en blijf je ontwikkelen
Vind jij het leuk om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken? Als lid van de Bibliotheek kun je vanaf 1 februari 2021 ruim 160 online cursussen volgen. Gratis, op een moment dat het jou uitkomt. Denk aan cursussen over persoonlijke effectiviteit, communicatie, gezondheid, positieve psychologie, talen, digitale vaardigheden en social media. Neem snel een kijkje op de online bibliotheek voor het aanbod.

Interessante tips
Op het Digi-taalhuis vind je interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken.

Wat is het Corona virus?
Uitleg over het coronavirus in eenvoudige taal is terug te vinden op de website van Steffie.

Leer gebarentaal
Dit kan op de website van DeGebarenschat.nl.

De Koninklijke Bibliotheek
Op de themapagina’s van de Koninklijke Bibliotheek, bezoek je de Middeleeuwen of reis je door de roerige moderne geschiedenis. Bekijk prenten uit sprookjesboeken of ontcijfer een oud handschrift. Ontdek de geschiedenis en cultuur van Nederland aan de hand van de collecties.

In de Topstukkengalerij van de Koninklijke Bibliotheek vind je een selectie van topstukken, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de Middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur!

?
#ikleesthuis

Auteur Manon Sikkel bedacht de hashtag: #ikleesthuis.
Een initiatief die door velen werd overgenomen. De CPNB begon een campagne rondom #ikleesthuis en op social media zijn heel veel boeken- en leestips of nieuwtjes te vinden als je zoekt op #ikleesthuis.

 

 

Educatie

 

Aanmeldingen verlopen telefonisch via 088-5995600 en via e-mail educatie@dedomijnen.nl. Wij zijn tussen 9:00 – 13:00 uur beschikbaar voor jouw vragen.

Klik & Tik

Ken je iemand of ben je misschien zelf de persoon die hulp nodig heeft bij het leren omgaan met een computer en het internet dan is www.oefenen.nl een handige site. Je kunt zelf een account aanmaken. Heb je al een account? Bel ons op 088-5995600 en wij helpen je met inloggen.

Digisterker

Ook de cursus Digisterker is online te volgen. De ideale cursus als je meer te weten wilt komen over het werken met de elektronische overheid en andere websites. Denk daarbij aan onderwerpen als DigiD, MijnOverheid, aanvragen bij de eigen gemeente, Mijn toeslagen, Thuisarts.nl, Donorregister, etc. Meld je nu aan voor Digisterker.

Nieuwe donorwet als onderdeel van Digisterker. Vanaf 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet. Deze wet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente. De filmpjes geven meer informatie over het maken van je keuze en hoe je deze keuze vervolgens invult en doorgeeft.

Wegwijs naar Werk

Onze wegwijs naar werk is ook bekend als ´Walk en Talk´ van de levende sollicitatiegids. In deze tijden verzorgen zij online-sessies waaraan je kunt deelnemen. Elke woensdag en donderdag van 14.30-16.00 uur.

Digitaal Solliciteren

Je leert alles over het zoeken naar werk t/m MBO2, ook geschikt voor mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt en voor mensen met een hoger taalniveau die al heel lang niet hebben gesolliciteerd. Het programma is nu digitaal beschikbaar via de website. Bel 088-5995600 voor hulp met inloggen.

Belastingspreekuren

De fysieke belastingspreekuren zijn door de huidige maatregels komen te vervallen. We kunnen je wel telefonisch verder helpen. Heb je ondersteuning nodig bij de belastingaangifte of uitstel vragen hiervan. Bel ons dan op: 088-5995600.

Koffie met Taal

Tijdens de periode waarin er nog maatregelen gelden vanwege Corona is er geen fysiek inloopmoment voor Koffie met Taal maar je kunt ons wel telefonisch bereiken op 088-5995600.

eerdere berichten
aan het zoeken...